Lapsiperheköyhyys on todellista

Pelastakaa Lapset teki vuonna 2019 valtakunnallisen Lapsen ääni -kyselyn 13 – 17-vuotiaille. Kyselyyn vastasi 565 lasta. Sen tarkoitus oli tuoda lasten ääni osaksi yhteiskunnallista keskustelua ja päätöksentekoa. Kyselyssä kartoitettiin lasten tulevaisuuden suunnitelmia ja unelmia ja erityisesti sitä, minkälaisia vaikutuksia lasten köyhyyskokemuksilla on heidän tulevaisuuden suunnitelmiinsa.

Tiedetään, että vähävaraisuus aiheuttaa muun muassa stressiä, näköalattomuutta, epävarmuutta ja kiristyneen ilmapiirin. Köyhien perheiden lapsista 83 prosentilla on erityisen korkea huoli henkisestä hyvinvoinnista tulevaisuudessa. Lapsena koettu köyhyys voi heijastua pitkälle aikuisuuteen.

11 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi olevansa ”köyhä” tai ” melko köyhä”. Tämä arvio perustui lapsen omiin kokemuksiin. Se on yhteneväinen Tilastokeskuksen vuoden 2017 selvityksen mukaan, jossa noin 12 prosenttia väestöstä oli pienituloisia kotitalouksia. Köyhyys on yleisempää yksinhuoltajaperheissä, joiden lapsista 23 prosenttia arvioi olevansa ”köyhä” tai ”melko köyhä”.

Köyhyys näkyy lasten arjessa materiaalisen omaisuuden puutteena. On puutetta esimerkiksi riittävän tilavasta kodista, ruoasta, lääkkeistä ja sähköstä. Yksi yleisimmistä syistä maksullisen harrastuksen ulkopuolella jäämiseen oli perheen rahatilanne.

Lasten mielestä perheellä ei ole rahaa mihinkään ”ylimääräiseen” eivätkä he halua olla vanhemmilleen rasituksena. Köyhiksi tai melko köyhiksi itsensä määritelleistä lapsista syyllisyyttä perheen rahatilanteen vuoksi oli kokenut 76 prosenttia.

Kolmasosa vähävaraisten perheiden lapsista kertoi tulleensa kiusatuksi perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. Kiusaamista saattoivat aiheuttaa kierrätetyt vaatteet tai erilainen puhelin.

Kyselyn perusteella lapset haaveilevat hyvin perinteisistä asioista. Unelmana oli muun muassa mielekäs opiskelupaikka, oma perhe ja koti sekä tulevaisuus ilman suuria huolia arjessa. Yksi yleisimmistä haaveista lapsilla oli matkustaa ulkomaille.

Vähävaraisten perheiden lapset totesivat, että heidän mahdollisuutensa matkustella ovat huonot perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. 16 prosenttia köyhien perheiden lapsista koki, etteivät he koskaan voi saavuttaa unelmiaan.

Lapset kaipasivat kannustusta vanhemmiltaan. 40 prosenttia vähävaraisista lapsista koki, että heidän tulevaisuudensuunnitelmiinsa on suhtauduttu vähättelevästi. Lapset kaipaavat aitoa kuuntelemista, tukea ja apua saavuttaakseen itselleen asetetut tavoitteet.

Kyselyn perusteella lapset haluavat vaikuttaa ja olla mukana heitä koskevassa päätöksenteossa. He toivovat tulevansa kohdatuksi aikuisten tavoin arvostettuna jäsenenä yhteisössään sekä koulu- ja kotiympäristössä. He haluavat myös tietoa, minkälaisia keskusteluja heidän ympärillään käydään.

Kuopion Pelastakaa Lapset ry on monessa eri yhteydessä korostanut lapsen äänen kuulemista päätöksenteossa. Olemme esittäneet toiveen, että Kuopion kaupunki ottaisi oikeasti käyttöön lapsivaikutusten arvioinnin ja että kaikessa lapsia koskevissa päätöksissä otettaisiin huomioon lapsen etu.

Kuopion Pelastakaa Lapset ry myönsi vuonna 2019 Eväitä Elämälle -ohjelmassa 67 vähävaraiselle kuopiolaiselle lapselle yli 20 000 euroa harrastus- ja oppimateriaalikuluihin, ja jouluavustusta sai 64 lasta.

Haluamme julkisesti kiittää kaikkia teitä vapaehtoisia, yksityishenkilöitä, yrityksiä ja yhdistyksiä saamastamme avusta. Yhdessä olemme voineet auttaa niitä lapsia, jotka ovat eniten apuamme tarvinneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Hyvien uutisten aika

Ovatko rajoitukset liian järeitä?

Virus muuttaa EU:ta ja rajavalvontaa

Finnpulpin psykologiaa

Perinteet liittyvät selviytymiseen

Mitä opimme tänään luonnon voimasta?

Yhdenvertaisuus on lisääntynyt Kuopiossa

Eturintama palkittava kohtuudella

Syvä ja leveä kuoppa

1990-luvun ei tarvitse toistua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.