Leiki kielelläsi - mielelläsi - hyvä suomalainen!

Kieli puhkeaa kukkasiin ja tykkää sujahtaa lempiasuunsa. Välillä se voi pulahtaa kylpyyn virkistäytymään ja pystyy hyppäämään muurinkin yli.

Kieli viipyilee mielellään korvalla, saapa se toisinaan kellotkin soimaan. Ei kieli aina kuvia kumarra. Se osaa pitää oman päänsä, ellei sitten satu menemään umpisolmuun. Ilman kieltä ei tajua.

Suomen kielellä määrittelen minän paremmin kuin dna:lla ja sen ainoilla toivoilla. Suomen kielellä suostuttelen sinut ja hellin häntä.

Suomen kielellä taidan haluta sitä, tätä ja tuota pitäen sen terävänä, sujuvana, ylevänä tai liukkaana - kiireessä jopa vyön alla.

Olipa kielesi poskessa tai enemmän keskellä suuta, sinulla on jotain, mitä kaikilla maailmassa ei ole. Nimittäin kieli täynnä härmää ja särmää, väriä ja värinää.

Karkoita karvas, maista makea, anna huutia happamalle. Selvällä suomen kielellä. Näytä, rullaa, viritä ja taivuta sitä vapaasti. Puraise vaikka!

Jahti, lahti, mahti, rahti, sahti, tahti, vahti. Ahti kaikkia näitäkin yhdistää. Rikas kuin kielemme, oma rakas.

Suo siis, suomen kieli, antejasi joka jussille, joka haluaa kuokkia hedelmällistä maaperääsi. Alavilla mailla ilman hallan vaaraa.

Tanja Kainulainen Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Linjauksia harkittava vielä

Takana pitkä historia

Lisää luonnonkirjoa

Lakiin tehtävä opettajamitoitus

Tavoitteena oppimisen ilo viihtyisässä ympäristössä

Myös muu teollisuus olisi hyötynyt

Ikuista välinputoajaa onnisti viimein

Hyvä rakentamistapa ei ole mielipideasia

Kirkkokeräys saanut kannustavaa tukea

Maksut jatkuvaan seurantaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.