Leiki kielelläsi - mielelläsi - hyvä suomalainen!

Kieli puhkeaa kukkasiin ja tykkää sujahtaa lempiasuunsa. Välillä se voi pulahtaa kylpyyn virkistäytymään ja pystyy hyppäämään muurinkin yli.

Kieli viipyilee mielellään korvalla, saapa se toisinaan kellotkin soimaan. Ei kieli aina kuvia kumarra. Se osaa pitää oman päänsä, ellei sitten satu menemään umpisolmuun. Ilman kieltä ei tajua.

Suomen kielellä määrittelen minän paremmin kuin dna:lla ja sen ainoilla toivoilla. Suomen kielellä suostuttelen sinut ja hellin häntä.

Suomen kielellä taidan haluta sitä, tätä ja tuota pitäen sen terävänä, sujuvana, ylevänä tai liukkaana - kiireessä jopa vyön alla.

Olipa kielesi poskessa tai enemmän keskellä suuta, sinulla on jotain, mitä kaikilla maailmassa ei ole. Nimittäin kieli täynnä härmää ja särmää, väriä ja värinää.

Karkoita karvas, maista makea, anna huutia happamalle. Selvällä suomen kielellä. Näytä, rullaa, viritä ja taivuta sitä vapaasti. Puraise vaikka!

Jahti, lahti, mahti, rahti, sahti, tahti, vahti. Ahti kaikkia näitäkin yhdistää. Rikas kuin kielemme, oma rakas.

Suo siis, suomen kieli, antejasi joka jussille, joka haluaa kuokkia hedelmällistä maaperääsi. Alavilla mailla ilman hallan vaaraa.

Tanja Kainulainen Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Ei kiitos euromaidenyhteiselle budjetille

Junan tuomaa ja viemää vetovoimaa

Ilmastonmuutoksen ehkäisy luo menestyksellistä tulevaisuutta

Omalääkäri – paras lääkäri

Kohtuudella ja kotimaista

MetsästysSyöttisorsia ruokitaan ja sitten lahdataanSorsien syöttäminen ja syöttipaikalle metsästyksen nimissä teurastaminen on ikävää ja hyvin yleisesti harjoitettua metsästyksen alakulttuuria. ”Riistanhoidon” nimissä houkutellaan viattomat eläimet ruokail

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.