Lihavat vuodet takana

Valtion tulo- ja menoarvion laadinta on jokasyksyinen näytelmä, jossa toistuvat samat kuviot.

Meillä on kaksi suurta tulokertymää. Liikevaihdon perusteella kannettavat verot ja maksut sekä tulon ja varallisuuden perusteella kannettavat verot. Niistä edelliset ovat jo suurempia, ja yhteensä kaikki verot ovat noin 37,3 miljardia. Sekalaisia tuloja valtiolla on 4,4 miljardia, korko- ja myyntituloja vajaa 2 miljardia sekä lainoja runsas 2,6 miljardia.

Näillä tuloilla olisi kyettävä maksamaan menot, joista suurimmat syntyvät sosiaali- ja terveysministeriöstä (15 miljardia). Se on liki tuhat miljoonaa euroa enemmän kuin maksamamme tulo- ja varallisuusveromme. Olemme eläneet yli varojemme.

Toinen suuri ministeriö on eläkkeitä ja mm. EU-jäsenyytemme maksava valtiovarainministeriö (7,3 miljardi). Sosiaaliministeriö maksaa mm. kansaneläkkeen ja maatalousyrittäjien eläkkeet. Yhteensä eläkkeet ja korvaukset ovat pienempi osa valtion menoja kuin mitä usein oletetaan. Ne ovat liki samaa luokkaa kuin koko opetusministeriön budjetti.

Pääosan sosiaali- ja terveyshallinnon menoista nielee kuntien sosiaali- ja terveyshuolto (6 miljardia). Eläkkeet ovat tästä noin puolet, ja kansaneläke samaa kokoluokkaa kuin vaikkapa perhe- ja asumiskustannukset. Kuntien saama tuki on yhtä suuri kuin kolmen keskisuuren ministeriön yhteinen budjetti (työ- ja elinkeino, maa- ja metsätalous, maanpuolustus).

Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää valtion panostus kuntien liittämiseen ja sosiaalimenojen leikkaamiseen.

Pienimmän ympäristöministeriön budjetti on vain 0,34 miljardia, jolla olisi saatava kuntoon muun muassa metsät, kulttuurimaisemat, harjut, saaristo, suot, järvet, Itämeri, kaavoitus ja maankäytön säätely sekä varauduttava ekokatastrofiin. Kovin on suuri epäsuhta esimerkiksi ympäristöministeriön rahoituksella ja valtion osuuteen sairasvakuutuksista. Puolustusvoimain pelkkä hallintokin vie tuplasti ympäristöministeriön kulut.

Kahdeksan ministeriötä kuluttavat kolmanneksen siitä mitä kolme suurinta, ja sosiaali- ja terveysministeriö enemmän kuin kahdeksan ministeriötä yhteensä.

Kun lama jatkuu, ja yhä suurempi osa suurista ikäluokista jää eläkkeelle, ei ole epäilystä missä joudumme tekemään rajuja leikkauksia. Tulojen lisääminen veroja kantaen kahta eri kautta ei ole mahdollista siinä määrin kuin menojen kasvu on jo räjähtänyt käsiimme.

Joudumme pohtimaan budjetin rakennetta uudelleen tavalla, jossa passiivisten ja indekseihin sidottujen menojen ja korvausten osuttaa joudutaan kierrättämään aktiivisemman toiminnan tuloja ja terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia korostavalla tavalla. Joudumme tinkimään elintasostamme, tai oikeammin arvioimaan sen "onnellisuutta" tuovaa merkitystä toisin kuin takavuosina.

Emme voi millään maksaa kasvavia menojamme jo seuraavan hallituksen aikana yli sen, mitä tienaamme ja veroina palautamme ns. passiiviväestön käyttöön. Tältä osin perinteinen käsite hyvinvointivaltiosta on unohdettava siinä, missä sitä rakentanut perinteinen politiikka on jo kokenut uskottavuudessaan haaksirikon.

Matti Luostarinen dosentti Forssa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Ei kiitos euromaidenyhteiselle budjetille

Junan tuomaa ja viemää vetovoimaa

Ilmastonmuutoksen ehkäisy luo menestyksellistä tulevaisuutta

Omalääkäri – paras lääkäri

Kohtuudella ja kotimaista

MetsästysSyöttisorsia ruokitaan ja sitten lahdataanSorsien syöttäminen ja syöttipaikalle metsästyksen nimissä teurastaminen on ikävää ja hyvin yleisesti harjoitettua metsästyksen alakulttuuria. ”Riistanhoidon” nimissä houkutellaan viattomat eläimet ruokail

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Sähkömarkkinalaki sallii kyseenalaisia keinoja

KYSillä on viisi eri ruoka-annoskokoa potilaiden tarpeiden mukaan

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.