Liian pitkiä päiviä

Lasten päivähoidossa oloajat ovat pitkiä. Lasta ei välttämättä haeta kotiin heti vanhempien työpäivän päätyttyä. Jotkut lapset ovat hoidossa vanhempiensa loma-aikoinakin.

Kuntien päivähoidossa mietitään, miten lasten hoidossaoloaikoja voitaisiin lyhentää. Joissakin kunnissa ollaan jopa siirtymässä kellokorttijärjestelmään, jolloin hoitomaksu määräytyy tuntien mukaan.

Tarkoitus lienee myös havahduttaa vanhemmat miettimään oman lapsen hoitopäivän pituutta. Tällaiseen ratkaisuun voidaan joutua, kun hoitopaikoista on puutetta.

Jos lapsen hoitopäivän pituus olisikin yhtä kuin vanhemman työpäivän pituus lisättynä työmatkan pituudella ja jos lapsi olisi vielä kotona vanhemman loma-aikana, voitaisiin kenties hoitaa useampia lapsia kussakin hoitopaikassa.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus herättää tunteita. Ilman sitä hoitopaikkoja olisi käytettävissä enemmän työssäkäyvien ja opiskelevien vanhempien lapsille.

Kuitenkin osalle näistä lapsista kunnallinen hoitopaikka on välttämättömyys.

Jos lakia muutettaisiin niin, että tämä oikeus säilyisi vain asiantuntijalausunnon nojalla, luukuttaisi se vanhempia lausuntorumbaan. Lisäksi se leimaisi lapset erilaisiksi eri tavalla kuin nykyisessä järjestelmässä.

Ennen ei ollut kunnallista päivähoito-oikeutta eikä ympäri vuorokauden auki olevia päiväkoteja. Oli mummot, ukit sekä muu tukiverkosto. Nykyisin vanhemmat joutuvat muuttamaan työn perässä kauaskin sukulaisistaan.

Eipä ollut ennen työelämäkään näin hektistä ja uuvuttavaa kuin nyt. Tänä päivänä on taisteltava paikastaan, pärjättävä kilpailussa ja luotava uraa.

Se vie voimia. Ja vielä pitäisi jaksaa yhä kauemmin työelämässä.

Lapsiperheitä on tuettava kehittämällä perhevapaita niin, etteivät ne vähennä ratkaisevasti ansioita.

Työelämää on syytä pehmentää vähemmän kiireiseksi ja myös isän työnantajan olisi joustettava enemmän esimerkiksi taloudellisella vastaantulolla.

Lasten hyvinvointi on yksi mittari puhuttaessa hyvinvoinnin tasosta. Tämän mittarin kehittäminen alkaa jo silloin, kun lapsi syntyy, kenties jo aikaisemmin.

Raija Hassinen Siilinjärvi

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Suomesta Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

On aika kiittää KYSin ja Harjulan loistavaa hoitoa

Isoäiti kulutti kestävästi

Terveisiä Antti Rinteelle

Yliopisto-opetusta muokattava

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Brysselin viikkokatsaus

Kuihtuva maataloutemme odottaa vaihtoehtoja

Veroistako löytyy pelastus?

Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.