Lisää konkretiaa

Hallitus on julkistanut ensimmäiset toimenpiteensä ilmasto-ohjelmastaan. Teollisuuden sähköveroa alennettiin tavoitteena lisätä sähkön osuutta teollisuuden energian käytössä. Kysymykseen, mistä lisää sähköä, ministeri vastasi televisiossa, että tuulesta ja auringosta.

Hesari uutisoi viidellä palstalla, että tuulimyllyjen ansiosta sähkön hinta painui helmikuussa negatiiviseksi (HS 9.2.). Näistä uutisista välittyy meille peruskuluttajille sellainen kuva, että tarvitaan vain lisää tuulimyllyjä, ja ilmasto pelastuu.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden tammi-elokuussa Suomen kokonaisenergian kulutuksesta tuuli ja aurinko tuottivat 1,6 prosenttia ja koko kotimaisen sähköntuotannon osuus oli 17 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta (Motiva).

Jos hallitus aikoo seuraavan noin kymmenen vuoden aikana sähköistää ministerin ohjeistuksen mukaisilla uusiutuvilla Suomen energian käytön, tulisi sähkön kokonaistuotanto yli viisinkertaistaa rakentamalla 60 kertaa nykyinen määrä tuulimyllyjä.

Lisäksi pitäisi nykyisestä sähköntuotannosta korvata fossiilisilla tuotettu osuus ja rakentaa uskottava perusvoiman tuotantotapa silloin kun tuulivoimaa ei ole saatavissa riittävästi.

Tarvittavat toimenpiteet ovat niin massiivisia, että konkreettinen toimenpidesuunnitelma tulisi julkistaa välittömästi. Ministerin esitys, että Suomen tulevaisuuden energiahuolto perustuu tuulimyllyihin, on käytännössä vastuuton. Jo nyt on epäselvää, kuka vastaa huoltovarmuuden kannalta oleellisesta perusvoiman tuotannosta tyyninä pakkaspäivinä, kun sattumalta saatava tuulisähkö sotkee energiamarkkinoita.

Olisi toivottavaa, että hallituksen lukuisassa erityisavustajajoukossa olisi edes yksi perusinsinööri, joka osaisi lukea tilastoja ja kertoisi ministereille faktoja energian tuotannosta ja kulutuksesta.

Minusta on suorastaan häpeällistä, että nyt itseään korkean teknologian maana pitävä Suomi tuo 26 prosenttia sähköstään pääosin Venäjältä, ja maan rikkain kaupunki Helsinki lämmittää pääosin kivihiilellä vielä vuonna 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.