Lisää resursseja varsinkin lapsille ja nuorille

Meillä on suuri määrä faktaa lastensuojelun kriittisestä tilasta. Sosiaali- ja terveysministeriö on reagoinut asiaan esittämällä uutta erillislakia lastensuojeluun sijoitetuille aikuistuville nuorille.

Erillislaki tukisi niitä 18 – 24- 29 vuotiaita nuoria, jotka ovat poistumassa sijoituspaikastaan omaa elämää kohti. Kyseinen laki olisi erinomainen tuki sijoitettuina olleille nuorille, koska siten ehkäistään heidän ajautumistaan moniin hankaluuksiin ja he voivat opetella aikuistumista turvallisesti. Erillislaki tukee asunnon hankkimisessa, arjessa toimimisessa, kuntoutumisessa, työllistymisessä, opiskeluissa, toimeentulossa, talous- ja velkaneuvonnassa.

Lisäksi tarvitaan paljon toimenpiteitä, jotka estäisivät parhaimmillaan kokonaan huostaanotot. Toki joskus on lapselle parempi sijoittaa pois kotoa edes väliaikaisesti ennalta ehkäisten, ettei lapsi tai nuori traumatisoidu näkemällä tai kokemalla suoraa fyysistä tai psyykkistä väkivaltaa.

Mielestäni resursseja tulee kohdentaa myös enenevässä määrin neuvoloihin, joihin palkataan kiinteästi kiertäviä perhepsykologeja. He tapaisivat vanhempia ja lapsia kouluikään saakka itsestäänselvyytenä. Mikäli aikuisilla tai lapsilla ilmenee haasteita, heitä voidaan ohjata ajoissa avun piiriin.

Lisäksi soisin jokaiseen kaupunkiin kouluissa kiinteillä ajoilla käyvän psykiatrisen sairaanhoitajan. Meillä on joissain kaupungeissa tästä hyvää palautetta. Opettajat sitoutuvat varaamaan sairaanhoitajalle ajan niille lapsille ja nuorille, joilla ilmenee oireilevaa käytöstä. Tällöin opiskelijat, joilla on eriasteisia ongelmia, saadaan ajoissa ohjattua mielenterveyspalveluiden piiriin avun saamiseksi.

Mielenterveyshoito auttaa sitä paremmin, mitä varhaisemmin oireisiin pystytään reagoimaan. Varhaisella puuttumisella vähennetään niitä tilanteita, joissa aikuistuva nuori menetetään liian myöhäisen avun tähden vakavalle mielisairaudelle tai kuolemalle.

Tarvitsemme kiireesti mielenterveydenhoidon ja sen laadun kriittistä, uudistavaa henkeä. Ensiarvoisen tärkeää on lisätä tähän tärkeään työhön huomattavasti ammattitaitoista henkilöstöä, jotta mahdollistetaan nykyisten jonojen purku sekä se, etteivät jonot enää lähde kasvamaan, vaan avun saanti on nopeaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Hallitusohjelma luo toivoa paremmasta

Järkyttävä linjaus Kelalta

Metsä tulee nähdä puilta – raha ei merkitse kaikkea

Digipudokasta ei kiusaa kesälläkään digihiki

Avohakkuut rumentavat

Kun mummot kuolevat

Onnistunut asiakaspalvelu luo hyvinvointia kaikille

Aikataulutus isku Saimaan saaristolaisten elinkeinoille

Suomesta Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

On aika kiittää KYSin ja Harjulan loistavaa hoitoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.