Lukeen ei luoteta

Arvovaltainen joukko tyrmäsi Luken susimäärien arvostelijat ( SS 16.1.). Olen yksi heistä.

Asuin kauan Ilomantsin erämaassa susialueella, kuvasin kymmeninä vuosina suurpetoja, muun muassa susia tv:henkin. Minulla on paksu mapillinen ja monta vihkoa muistiinpanoja susista.

Toimin yhteistyössä Erik S. Nyholmin kanssa, ja yhteistyö jatkui hänen eläköitymisensä jälkeenkin. Tutkimme esimerkiksi monta suden pesää tarkasti. Luonani on käynyt melkoinen joukko ulkomaalaisia petotiedemiehiä aina Minnesotan yliopistosta saakka. Heiltä olen saanut tietoja myös maailman susiasioista.

Mitä tulee Luken arvioon susimääristä, esitän yhden todisteen epäilyksilleni. Lukelle havaintoja tekevät ilomantsilaiset ilmoittivat tarkan tutkimuksen tuloksena pitäjän eteläosassa liikkuneesta seitsemän suden laumasta. Ilpo Kojola epäili tietoa ja lähetti Seppo Ronkaisen ja Reima Ovaskaisen tarkistamaan asiaa. Miehet pistäytyivät täällä ja totesivat susia olleen vain kolme.

Tämän jälkeen monet tuntemani havainnoitsijat eivät ole lähettäneet yhtään tietoa susihavainnoistaan, vaikka niitä on heidän muistiinpanoissaan paljonkin. Epäluottamus on molemminpuolinen.

Kuitenkin Ilpo Kojola tämän tästä mainitsee, että paikallisten havainnoitsijoiden tiedot ovat erittäin tärkeitä. Tällainen asiaintila on hiertänyt koko Ilpo Kojolan toimikauden ajan.

Näin on tapahtunut muuallakin. Miten Luken susimääriin voi tällöin luottaa? Kaiken lisäksi niitä ei saisi arvostella, ja siihen joukkoon on nyt liittynyt arvostettuina pidettyjä tahoja, jotka toimivat samoin kuin Tapiola-liike. Sehän ei salli minkäänlaista arvostelua, vaan sen mielipide on ainoa totus.

Hannu Hoskosen (kesk.) arvostelu Luken Ilomantsin susikannasta on täysin oikeutettua ( SS 12.1.). Asiantuntijat haastoivat Hoskosen keskusteluun kanssaan. Täältä voi lähteä hänen mukaansa henkilöitä, joilla on varmasti enemmän käytännöllistä ja muuta tietoa susista kuin monellakaan teistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Yhdenvertaisuus on lisääntynyt Kuopiossa

Eturintama palkittava kohtuudella

Syvä ja leveä kuoppa

1990-luvun ei tarvitse toistua

Uskonnonopetusta kaikille

Kenelle kelpaisi biovoimala?

Kotona oppiminen vaatii paljon kaikilta

Kustannustalkoita ja kauppa-autoja avuksi koronaan

Itsenäisyysajan kuudes pandemia meneillään Suomessa

Mökkiläiset ovat maaseudun mahdollisuus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.