Luolista lisää tilaa

Väite Kuopiosta liikuntaan panostavana kaupunkina on harhaanjohtava (SS 1.5.). Jutusta ilmeni, että aiempaa suurempi satsaus kaupunkilaisten liikkumiseen johtuu myös nousseista kuluista, joita me kuopiolaiset aiheutamme kaupungille.

Vastineeksi saamme tilakeskuksen tai kouluviraston säännöllisen vuokralaskun tai huoltamattomia liikuntatiloja sekä puutteellisesti varusteltuja koulusaleja.

Ykkössijan ansaitsee Helsinki, sen voin todeta kernaasti. Mainio esimerkki on Helsingissä sijaitseva urheilun megapyhättö Kisahalli, jossa monet isot ja pienet lajit harjoittelevat ilmaiseksi Tämä on panostamista kuntoliikuntaan ja urheiluun eli kaupunkilaisten hyvinvointiin.

Savolaiset ovat tunnetusti lupsakkaa väkeä. Juttua riittää toriparlamentissa, asioita kiännetään ja viännetään. Huomataan uimahallin uudistamistarve, Niiralaan pitäisi saada monumentaalinen urheiluhotelli, Puijon mäkeä pitää uusia kolmen tunnin MC-kisan takia kevääksi ja vielä Jukolan viesti ja Kalevalan kisatkin kolkuttavat ovelle.

Kaikki investoinnit osuvat samoille vuosille, joten sitten aletaan vehnästellä, eikä mitään saada aikaan. Puuttuu halu ja tahtotila.

Veronmaksajat tämän lystin maksavat, myös uudistetut tilat, ei kaupunki.

Lasku kasautuu terveydenhuoltoon syrjäytyneitä nuorina, varhaiseen keski-ikään ehtineinä sydänvaivaisina ja ylilihavina ihmisiä, jotka eivät liiku tarpeeksi. Ennaltaehkäisy olisi päivän sana. Kansa liikkumaan vauvasta vaariin.

Tuloksia ei synny hokkuspokkus-tempuilla, vaan pitkän ajanjakson saannoksina. Urheiluseurat voivat keskittyä omaan ydinosaamiseensa eli valmennukseen, kun puitteet ovat kunnossa. Kaupungin tulisi huolehtia urheilutiloista maksutta.

Räikein esimerkki on Kuopiohallin parkettialueen hinnoittelu. Reilun sadan neliön vuokra on lähes 20 euroa tunnilta, kun noin nelinkertaisen voimistelualueen saa samalla hinnalla. Ei ihme, että parketilla on aina tilaa.

Kouluilta seurat voivat vuokrata tiloja alle kymmenellä eurolla tunti, jos vain saavat tiloja, kun osa kouluista on remontin alla ja samaan aikaan seuroja tulee lisää ja harrastajamäärät kasvavat.

Sain äskettäin vierailla Neulaniemen entisen puolustusvoimien luolastoissa. Tilaa olisi vaikka naapureille jakaa. Lämmitys- ja ilmastointiasiat ovat kunnossa. Tilaa on tarjolla liki 4500 neliötä hyvään käyttöön.

Hinnastakin voisi varmaan valtion kanssa neuvotella. Jos neliöhinta olisi 4-5 euroa, niin kuukausitasolla se olisi noin reilut 20000 ja vuodessa noin 240000 euroa. Uuden hallin rakennuskustannukset taitavat pyöriä noin reilussa 10-15 miljoonassa eurossa. Luolissa saisi heittää volttia ja pistellä muutamien sukupolvien ajan hallin kustannuksilla.

Odotan innolla tapaamista seurojen, kaupungin virkamiesten ja valtuuston kanssa. Monien urheiluseurojen vaikutus politiikkaan voisi nousta syksyllä uudelle tasolle, kun muistetaan, että seurat liikuttavat lapsia, ja heidän vanhempansa voivat valita liikuntaystävällisen poliitikon valtuustoon.

Sami Miettinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Maksut jatkuvaan seurantaan

Olemme velassa luonnolle ja elämälle

Lopettaminen ennakoitava hyvin

Mitä kulttuuripääkaupunki vaatii?

Kaatuminen oli onneton ratkaisu

Lääkäripalvelut maksuttomiksi ja maksukatot yhdistettävä

Keskusta tekee työtä itäradan puolesta

Yhteistyötä tarvitaan

Koemmeko vielä oikean olympiahengen paluun?

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.