Luonnonsuojelualueita lisättävä Kuopiossa

Kuopion kaupungin strategiassa vuodelle 2030 visioidaan, että Kuopio on tunnettu luontoarvoistaan. Kuopion ympäristökatsauksen 2018 mukaan luonnonsuojelualueet kattavat tällä hetkellä 5,5 prosenttia kaupungin metsäomaisuuden pinta-alasta. Esimerkiksi Tampereella vastaava lukema on 13 prosenttia.

Voisiko Kuopiossakin vielä jäljellä olevia arvokkaimpia metsiä suojella nykyistä enemmän? Kaupungin resurssiviisausohjelma vuodelle 2030 linjaa, että luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja lisääminen pitäisi olla arkipäivää kaikessa suunnittelussa ja rakentamisessa.

8.3. julkaistu uusin Suomen lajien uhanalaisuudesta kertova punainen kirja kertoo, että luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on jatkunut edelleen. Eliölajeista 11,9 prosenttia on uhanalaisia, kun edellisessä vastaavassa raportissa vuodelta 2010 uhanalaisia lajeja oli 10,5 prosenttia. Syynä lajien uhanalaisuuteen ovat etenkin metsien talouskäytöstä johtuvat metsäelinympäristöjen muutokset, kuten vanhojen metsien ja lahopuun väheneminen. Tuttu metsien yleislaji hömötiainenkin on jo määritelty erittäin uhanalaiseksi.

Metso-suojeluohjelman kautta metsänomistaja voi saada valtiolta korvauksen arvokkaiden vanhojen metsäalueiden vapaaehtoisesta suojelusta. Kuopiossa suojeltavaa kyllä löytyy. Vuonna 2013 tehdyssä Metso-kartoituksessa arvokkaita luontokohteita tunnistettiin kaupungin mailta noin 1200 hehtaaria. Monimuotoisuudelle merkittäviä ja ensisijaisesti toteutettavia Metso I -kohteita löytyi peräti yli 600 hehtaaria.

Kuopion ympäristökatsauksen 2018 mukaan kaupunki on nyt kuusi vuotta kartoituksen jälkeen sopinut ely-keskuksen kanssa kuuden Metso-kohteen suojelemisesta (noin 150 hehtaaria). Tämä on hyvä alku, ja toivomme Kuopion kaupungin aktiivisesti hyödyntävän lisää saatavilla olevaa Metso-rahoitusta.

Ympäristökatsauksessa todetaan, että muiden Metso-kohteiden luontoarvojen turvaamisesta päätetään metsien monikäyttösuunnitelman yhteydessä. Suunnitelma on ollut laadinnassa vuodesta 2014 alkaen ja pyrkimys on saada se kaupunginvaltuuston päätettäväksi vuoden 2019 aikana.

Monikäyttösuunnitelmassa on varmistettava luontoarvojen säilyminen Kuopion kaupungin strategian mukaisesti. Tavoitetta kohti päästään lisäämällä luonnonsuojelualueita sekä ottamalla käyttöön luonnon monimuotoisuutta säilyttäviä ja lisääviä metsänkäsittelytapoja.

Suunnitelmaa laadittaessa on kuultava asukkaita ja osallistettava laajasti myös sidosryhmiä, sillä siinä linjattavat metsänhoitoperiaatteet ja toimintatavat vaikuttavat kaavoituksen tapaan pysyvästi virkistys- ja vapaa-ajanympäristöön.

Luonnonsuojelualueita ei pidä nähdä yhdyskuntarakenteen kehittämistä vaikeuttavana ja rajoittavana tekijänä, vaan luonnon monimuotoisuuden turvaamisen lisäksi kaupungin vetovoimatekijänä. Jotta Kuopio olisi visionsa mukaisesti tulevaisuudessa tunnettu luontoarvoistaan, tulisi kaupungin määrätietoisesti ja ennakkoluulottomasti lisätä luonnonsuojelualueidensa määrää.

Petri Nieminen, Varavaltuutettu (vihr.)
Marja Berg, Valtuustoryhmän puheenjohtaja (vihr.)
Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.