Maakunta yrittää vallata Kuopion Energian

Miksi Kuopion Energian ja Savon Voiman fuusiota pitää esitetyllä aiesopimuksella ja hallintomallilla vastustaa, niin kuin kaupunginhallituksen omistajaohjaus­jaos esittääkin?

Esitetyllä omistusjärjestelyllä Kuopion Energia siirrettäisiin maakunnan pienten kuntien hallintaan, mikä tarkoittaa yhtä kuin keskustapuolueen hallintaan. Esitetyn hallintomallin mukaiseen 24-jäseniseen hallintoneuvostoon tulisi vain neljä kuopiolaista jäsentä, vaikka omistusosuus yhtiössä olisi 40 prosenttia.

Hallintoneuvosto käyttää ajatellussa fuusioyhtiössä omistajan valtaa. Hallintoneuvostoon kuuluisi nykymallilla käytännössä 19 kepulaista jäsentä, 2 demaria, 1 kokoomuslainen ja 1 vihreä, eikä muita. Sama poliittinen meno jatkuisi kuin tällä hetkellä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ja maakuntaliitossa, joissa vielä varmuuden vuoksi Kuo­pion edustusta ja valtaa on rajoitettu. Siis käytännössä valtaa käyttävät pienomistajat yhden puo­lueen kautta.

Kaikissa suuremmissa kaupungeissa elintärkeät energia- ja vesilaitokset on pidetty visusti kaupunkikonserniin kuuluvina omistuksina. Ei ole kuopiolaisten edun mukaista, että keskeisen kaupunkialueen sähkön ja lämmön tuotannosta ja jakelusta vastaava yhtiö siirretään ulkopuolisten omistukseen.

Sen jälkeen ei voida taata, että sähkön ja lämmön hinta vastaa paikallisia tuotanto- ja siirtokustannuksia. Asiat eivät ole enää omissa käsissä. Kuopion Energia on arvokas omaisuuserä, lähes miljardin yhtiö. Fuusiolla luovutettaisiin merkittävästi Kuopion kaupungin omaisuutta.

Ajateltu fuusio hyödyttää varmasti Savon Voimaa, joka toimii tällä hetkellä asiakasmäärän suhteen taantuvilla markkinoilla. Lisäksi sähkön siirtoverkon säävarmuuteen on investoiva merkittävästi, mikä tulee pitämään sähkön siirtohinnan korkeana vielä pitkään. Siis lähes kaksinkertaisena Kuopion Energiaan verrattuna.

Kuopion Energialla ei ole taloudellista eikä toiminnallista tarvetta mennä fuusioon. Syntyvä suurempi yhtiö olisi vahvempi kilpailluilla markkinoilla, mutta mielestäni sen synnyttäminen ei saa tapahtua kuopiolaisten kustannuksella ilman suoraa ja todellista omitusosuutta.

Nyt on menossa kaikkien aikojen puhallus. Sanoisin näin vanhempana setämiehenä niin kuin nuori ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg: Ettäs kehtaatte!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Valta valuu EU-kolonialisteille

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Maskit käyttöön ja heti!

Riippuvuuden tunnistamisen ja hoitamisen tuskasta

Tuokaa lapset edelleen kasteelle

Suomi on kolonialismin kohteena

Kolilta voisi hakea oppia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.