Maakuntien äänet eikun hupenee jatkossa

Kalevalaisessa tarinassa Joukahainen, tuo laiha poika lappalainen, luuli liikoja itsestään ja haastoi lauleloihin itsensä vakaan vanhan Väinämöisen. Mutta suohon lauloi vakaa vanha tuon laihan lappalaisen.

Edellistä voisi keskustan uusi johtaja johtoryhmineen hieman makustella haastaessaan nyt itseään jälleen valtapuolueeksi.

Viime vaaleissa kansa laittoi keskustan lahtikuoroon, jossa laulajia on nykyään huomattavan vähän. Kuoro kutistui – ei ihan kvartetiksi – mutta 18 kuorolaisen ääni kähisi niin pahoin, että he kohtasivat Joukahaisen julman kohtalon. Eli uudessa eduskunnassa on 18 edustajaa vähemmän kuin edellisellä eduskuntakaudella.

Uusimmassa kannatusmittauksessa keskusta oli sijalla viisi ja alle 12 prosentin osuudellaan. Kun Ylen mittaustulos uutisoitiin, niin keskustan kannatuslukua ei edes mainittu uutisoinnissa esimerkiksi Savon Sanomissa.

Näistä lähtökohdista uudella ja nuorella puheenjohtajalla Katri Kulmunilla kumppaneineen on enemmän kuin haastetta nousta johtavien puolueiden joukkoon. Tiukkaa tekee, vaikka kielitaitoisena puhuisi millä kielellä hyvänsä. Tuskin edes enkelten kieli auttaisi asiassa.

Puheenjohtajalla on kovat paineet, kuten oli Lapin laihalla pojallakin haastaessaan lauleloihin vakaan vanhan Väinämöisen.

Keskustan haavekuvat vireästä maaseudusta, aktiivisesta yritystoiminnasta, palveluiden paljoudesta ja monesta muusta maaseutujen mammonasta ovat kuin tuuleen huutaisi. Vakaasti tyhjenevä maaseutu ei ole otollisin maaperä nousta luottoliigaan – jopa pääministeripuolueeksi.

Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomessa on 12 vaalipiiriä, joista yhdeksän sellaisia, joista väki on vaihtanut vaalipiiriä esimerkiksi vuosina 2015 – 2019 siten, että voittajina ovat Uusimaa noin + 30 000, Helsinki + 25 000 ja Pirkanmaa + 10 000 henkilöä.

Näiden voittajapiirien alueella keskustalla on neljä edustajaa, joista kaksi Uuden- ja Pirkanmaan alueella. Helsingistä ei ole ketään. Keskustalla on siten 27 edustajaa niillä alueilla, joista väki häviää kuin tuhka tuuleen.

Kuitenkin tulevan menestyksen keskeiseksi strategiaksi keskusta on valinnut maaseudun ja tyhjenevien alueiden kehittämisen ja hyvinvoinnin. Voipi olla jopa niinkin, että kehittäjiltä itseltään loppuu hyvinvointi ja vireys jossain vaiheessa tyhjeneviä maakuntia kolutessaan.

Kun tuohon muuttoliikkeeseen yhdistetään vielä nippu yhä enemmän urbaanielämää suosivia sosioekonomisia asioita, niin ei hyvältä näytä.

Lisäksi kolmannes lapsista ja nuorista ei ole koskaan nähnyt esimerkiksi maatiaiskanaa. Ja jos videolla röhkivää sikaa luullaan joksikin vieraslajiksi, niin onko maaseutupuolueen tulevaisuus todellakin turvattu? Listaa voi jokainen jatkaa mielikuvituksensa mukaan. Työsarkaa torniolaisella puheenjohtajalla siis riittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Uusien osaamista tarkastettava

Puuvoima vahvistaa johtoaan

Nykyinen ansiosidonnainen päiväraha syrjii nuoria

Turve vastaan kivihiili

Kiintymyssuhde – vauvan tärkeä voimavara

Tasa-arvoako vai suoranaista syrjintää?

Materialistinen maailma ei ohjeista piittaa

Asuntorakentamista ohjattava, myös julkista tuotantoa tarvitaan

Jakelupäiviä ei saa vähentää

Kuuma linja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.