Maaningan Halolassa on karja pidettävä tutkimuksen keskiössä

Luonnonvarakeskus (Luke) on päättänyt luopua Maaningan Halolassa kotieläintutkimuksesta ja keskittää tutkimuspanokset peltotutkimukseen. Pidän tätä päätöstä huonosti harkittuna.

Halola on ollut nautakarjan ruokintatutkimuksen keskeisin paikka maassamme 1960-luvulla alkaneesta Sitran rahoittamasta monivuotisesta säilörehututkimuksesta alkaen. Siitä läh­tien keskeytyksettä jatkunut erityisesti lypsylehmien ruokintaan keskittynyt tutkimus on tuottanut erittäin arvokkaita ja suoraan käytäntöön soveltuvia tuloksia.

Voisi sanoa, että ne ovat luoneet perustan tänä päivänä lypsykarjan ja yleisemminkin nautakarjan nurmirehuun perustuvalle ruokinnalle. Nurmen tuotanto on tässä ollut koko ajan tutkimuksen oleellinen osa. Se on koko ruokintastrategian perusta.

Kyllä peltotutkimukselta putoaa pohja pois, jos se lähtee lannasta liikkeelle kuten suunnitelmissa on esitetty. Eläinten hoito ulkoistettaisiin ja tutkimus alkaisi sieltä saatavasta lannasta ja jatkuisi sitten peltotutkimuksena, ilmeisesti muun muassa kasvuston hiilensidonnasta ja muista ympäristövaikutuksista.

Tässä ratkaisussa menetetään tuotantoketjun kokonaisuuden hallinta. Pellon sato on kuitenkin tarkoitus käyttää eläinten rehuna ja koko prosessin päätuote on maito. Sen arvona se koko työn tuloksellisuus mitataan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Menneisyyden kanssa tilillä

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Huumorin kukkien poimintaa

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.