Maaningan terveysasema säilytettävä

Kuopion kaupungin ja Maaningan kunnan yhdistymissopimuksessa on kirjattu, että lähipalvelut säilytetään. Samoin on kirjattu, että palveluiden keskeinen periaate on asiakaslähtöisyys, Maaningan terveysasema jatkaa nykyisessä toimipaikassaan kuntien yhdistymisen jälkeen ja palvelut säilyvät pieniä tarkennuksia lukuun ottamatta nykyisellään.

Uutinen Kuopion aikomuksesta siirtää Maaningan terveysaseman toiminta Siilinjärvelle vie pohjan sopimuksen kirjauksista (SS 15.2.).

Syyksi on mainittu Maaningan nykyisen terveysaseman huono kunto. Korjaukset alkaisivat hammashoitolan tiloista jo tulevan maaliskuun alussa. Vuosina 2020 ja 2021 tehtävien korjaustoimenpiteiden summa olisi noin 300 000 euroa. Terveysasemaa on peruskorjattu ja viimeisin suurempi korjaus on pääosin tehty ennen Kuopion liitosta periaatteella, että toiminnan tulevaisuus turvataan myös eteenpäin.

Perusturva- ja terveyslautakunnan esityslistalla (18.2.) mainitaan, että peruskorjauksesta tai uudisrakennuksesta ei ole selvitystä tai suunnitelmaa ja tarkkojen kustannusten arviointi on mahdotonta.

Mahdotonta ei ole kuitenkaan tehdä lautakunnalle esitystä, jossa päätetään valtuuttaa ma. tilahallintapäällikkö ja va. terveysjohtaja jatkovalmistelemaan yhteistä terveysasemahanketta Siilinjärven kunnan ja Kuopion tilakeskuksen kanssa.

Ihmetystä herättää myös se, että lautakunnalle tuodaan hyväksyttäväksi esitys, jossa ei ole asianmukaisia ja tarvittavia selvityksiä, liitteistä puhumattakaan. Kuinka lautakunnan jäsen pystyy päättämään asiasta, josta hänellä ei ole edellä mainittuja tietoja, ainoastaan esitys, jossa päätetään valtuuttaa asian eteneminen – demokraattista päätöksentekoako?

Me emme hyväksy terveysaseman siirtoa pois Maaningalta vastoin yhdistymissopimusta.

Lisäksi tulee muistaa yhdenvertaisuusperiaate, jossa mainitaan, että kaikilla Kuopion alueilla on sama ohjeistus ja käytäntö.

Jos terveysaseman toiminta ei onnistu nykyisissä tiloissa, kaupungilla on Maaningan taajamassa muita tiloja, joihin toiminta voidaan siirtää vaikka edellä mainitun korjaussumman (300 000 euroa) puitteissa.

Lisäksi tulee huomioida kerrannaisvaikutukset, jotka seuraavat väistämättä, jos terveysaseman toimintaa ei ole: muun muassa muiden palvelutarpeiden ja eritystarjonnan väheneminen, koska asiointi ohjautuu muualle, asuinkuntamarkkinoinnin vaikeutuminen sekä palveluliikenneyhteyksien puuttuminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mikätin, tuntemattomaan tutustumista

Pysytään rauhallisina

Korona muuttaa kaiken?

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Kriisissä striimaus ei riitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.