Mainettaan parempaa

Paljon palstatilaa on saanut aina ennen vaaleja väite, että politiikka on likaista peliä, ja että politiikassa toimivat ja sinne pyrkivät ajavat vain omia tai viiteryhmiensä etuja. Erilaisia skandaaleja ja epäilyjä onkin runsaasti ollut esillä.

Oltuani kaksitoista vuotta tiiviisti mukana kunnallispolitiikassa ja vähän maakunnan ja valtakunnankin poliittisissa tehtävissä, ja kun nyt olen ainakin toistaiseksi jättämässä aktiivipolitiikan, voinen antaa oman arvioni puheena olevasta asiasta.

Olen tämän kahdentoista vuoden aikana Suonenjoella vain pari kertaa törmännyt ilmiöön, jossa valtuuston jäsen on selkeästi pyrkinyt ajamaan omaa henkilökohtaista etuaan. Muutaman kerran on ollut mielestäni selkeää, että valtuutettu on ehdotuksellaan halunnut edistää oman puolueensa tai viiteryhmänsä etua.

Valtaosin kaikki valtuutetut ja lautakuntien jäsenet ovat nähdäkseni pyrkineet toimimaan yhteisen hyvän eteen sillä osaamisella, mikä kullekin on annettu tai minkä kukin on hankkinut.

Enemmän oman edun tavoittelijoita olen tavannut muissa kuntalaisissa, niissä ei-poliitikoissa. On toivottu edistämään kunnallispolitiikassa sellaisia asioita, jotka hyödyntäisivät suoraan pyytäjän intressejä, mutta ei niinkään yhteistä etua.

Ainakin Suonenjoella on koko 2000-luvun aikana aina vaalitulosten selvittyä ryhdytty porukalla ajamaan Suonenjoen asioita, eikä puoluepolitiikka ole lainkaan ollut keskiössä. Ainoastaan nyt viimeisen vuoden aikana niin Suonenjoella kuin käsittääkseni muissakin kunnissa ovat valtakunnan poliittiset jännitteet alkaneet näkyä. Tapetilla on ollut tietenkin kuntarakennekeskustelu.

Siinä itsestään selvästä asiasta, josta kaikki tuntuvat olevan toisaalta ihan yhtä mieltä, on jostakin kumman syystä saatu aikaan hirmuinen hässäkkä. Vaikuttaa siltä, että kaikki tunnustavat tulipalon, mutta joidenkin mielestä sammuttajajoukko on väärä.

Kunnallispolitiikka on paljon mainettaan parempaa, ja juuri siksi kannattaa käydä äänestämässä.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Suomesta Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

On aika kiittää KYSin ja Harjulan loistavaa hoitoa

Isoäiti kulutti kestävästi

Terveisiä Antti Rinteelle

Yliopisto-opetusta muokattava

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Brysselin viikkokatsaus

Kuihtuva maataloutemme odottaa vaihtoehtoja

Veroistako löytyy pelastus?

Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.