Mainontaa rajoitettava

Jorma Pasasen mielestä juopottelu näyttää olevan valtiovallan erityisessä suojeluksessa (SS 31.12.). Lausahduksessa on suurta viisautta.

On se kumma, että tässä maassa, jossa alkoholi on merkittävin työikäisten kuolinsyy, ei pystytä napakammin tarttumaan sen kulutukseen, myyntiin, mainontaan eikä myöskään tarjoamaan riittävää päihdekasvatusta.

Voimmeko syyttää ongelmasta kärsivää sellaisessa yhteiskunnassa, jossa alkoholin käyttö on suorastaan suotavaa. Se kuuluu opiskelijaelämään, häihin, vappuun, juhannukseen, penkkareihin, kaikkiin elämän iloihin ja suruihin, juhlapyhiin ja perhejuhliin.

Suomalainen pakkoalkoholikulttuuri näkyy myös kuntien ja ministeriöiden vastaanotoilla, joissa viinitarjoilu on enemmän sääntö kuin poikkeus. On täysin tekopyhää tarjota ilmaista viiniä samassa rakennuksessa, jossa ihmisiltä kielletään heidän itse ostamiensa tupakkatuotteiden käyttö.

Alkoholin käyttö lisää tapaturma- ja itsemurhariskiä sekä väkivaltaista käyttäytymistä. Alkoholin käyttöön liittyvät väkivaltaiset ja tapaturmaiset kuolemat on kirjattu erääksi huolenaiheeksi mm. Terveys 2015 -ohjelmassa.

Alkoholimainontaa on rajoitettava merkittävästi, sillä erityisesti lapset ja nuoret imevät vaikutteita sen välityksellä. Päihdekasvatukseen tulee resursoida riittävästi, jotta sitä voidaan toteuttaa ensimmäisistä koululuokista lähtien vuosittain ikäryhmään sopivalla tavalla.

Terveydenhuollolla on välineitä, mutta niiden käyttäjiksi tarvitaan riittävä määrä asiantuntevaa henkilöstöä.

Kaisa Hiltunen Kuopio

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Veroistako löytyy pelastus?

Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

Toteutukseen tarvitaan asennetta ja navigaattoria

Kasvukeskusten ulkopuolistakaan Suomea ei kurjisteta

Joka päivä on hyvä metsäretkipäivä

Eläkelupaus rotanloukkuna uudessa hallitusohjelmassa?

Orpolla oppositiossa orpo olo

Hotellilaiva tarvitsi erityisjärjestelyjä

Ministerin painajainen

Huoli-ilmoituskäytännöt yhtenäistettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.