Maksuista kannattaisi siirtyä oikeudenmukaisempaan veroon

Pitkäaikainen jätehuollon ammattilainen Pekka Björk kirjoitti totuudenmukaisen mielipiteen:  yhdeksänkymmenen neliön omistusasunnossa yksin asuva joutuu maksamaan yhtiövuokran mukana jätemaksua moninkertaisen määrän kuudenkymmenen neliön asunnossa asuvaan neljän henkilön perheeseen verrattuna (SS 21.5.).

Kirjoituksesta jokainen voi päätellä, kummassa asunnossa jätettä kertyy enemmän ja ovatko maksuosuudet oikeudenmukaisia.

 

Vielä suurempi epäoikeudenmukaisuus jätemaksuista vallitsee omistus- ja vuokralla asuvien välillä.

Useimmissa kerrostaloissa on molemmilla tavoilla asuvia, mutta vain omistusasujat joutuvat maksamaan jätemaksua, koska vuokralla asuvien maksut peritään asunnon neliöiden mukaan niiden omistajilta yhtiövastikkeen muodossa asujien määrästä riippumatta.

Myöskin jätteiden kierrätyksen ja lajittelun suhteen vuokralla asuvat ovat todennäköisesti suurpiirteisempiä, koska taloyhtiön jätteen määrällä ei heille ole juurikaan väliä, sillä asuntojen omistajat siitä kuitenkin maksavat.

 

Työelämän yhä pirstoutuessa juuri hyvätuloisten vuokralla asuminen lisääntyy, koska omistusasunto on kiviriippa työn perästä paikkakuntaa vaihdettaessa. Suuressa osassa maata asuntojen hinnatkin vain laskevat.

Sen vuoksi sadat tuhannet hyvätuloiset siirtyvät kiihtyvällä vauhdilla vuokralla asujiksi ja välttävät kokonaan jätehuollosta maksamisen.

Tulevaisuudessa suurimpia maksajia ovat lasten kotoa muuttamisen jälkeen tilavissa perheasunnoissa yksin asuvat, pientä eläkettä saavat vanhukset. He jatkavat omistusasunnoissa asumistaan yhteiskunnan pakottamina, koska kohtuuhintaisia hoivapaikkoja ei ole.

Lienee sanomattakin selvää, että neliöiden mukaan määräytyvä jätehuollon osuus on heidän tuottamaansa jätemäärään ja tuloihinsa nähden täysin kohtuuton.

 

Eikö jo vähitellen alettaisi ymmärtää, että omistamiseen pohjautuvat jätemaksut ovat täysin väärä peruste?

Ei pelkkä kiinteistön tai osakehuoneiston omistaminen tuota minkäänlaista jätettä. Jätettä kertyy vain niissä asuvien tulojen mukaisesta ostovoimasta ja sitä tuottavat yhtä lailla omistajat kuin vuokralla asujatkin.

Oikeudenmukaisinta olisi periä niin asuntojen omistajilta kuin vuokralla asuviltakin johonkin rajaan asti mediamaksun tapaan määräytyvä tuloihin pohjautuva jätevero. Sillä katettaisiin kaikki luonnollisten henkilöiden jätehuollon kustannukset asumistavasta riippumatta.

Vain yksi tulojen mukaan määräytyvä lasku veronmaksajaa kohti vuodessa säästäisi miljoonien laskujen kirjoittamis- ja perimiskustannuksissa suuren osan koko jätehuollon kustannuksista.

Laskun maksaminen oikeuttaisi kaiken jätteen ilmaiseen toimittamiseen jäteasemille, joilla kierrätys ja lajittelu onnistuisi parhaiten.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.