Maksuja riittää

Kiinteistöverolla on tarkoitus kattaa kunnallistekniikan kehittämiseen, rakentamiseen, ylläpitoon, valaistukseen, liikenteeseen ja maankäyttöön liittyviä kustannuksia.

Ympäristöasiatkin kuuluvat kiinteistöverolla katettaviin.

Yllättäen jätehuolto ei kuulukaan ympäristöasioihin. Jätemaksu peritään kiinteistöiltä erikseen. Sillä katetaan jätehuollon kustannuksia.

Yllättäen taas jäteneuvonta, rekisterin ylläpito ym. vastaavat tehtävät eivät kuulu jätehuoltoon. Niistä kunta perii erillisen ekomaksun. Roskista peritään sekä jätemaksu että ekomaksu.

Kesämökkiläinen taas joutuu maksamaan kiinteistöveron, jäte-, eko-, tienhoito- ja vesiosuuskuntamaksun. Hän joutuu hankkimaan jätevesijärjestelmän, jos sisällä on vesipiste, maksamaan järjestelmän huollot ja kaivojen tyhjennykset.

Kun kunta vetää kunnallistekniikan kylälle, on asukkaan pakko liittyä ja maksaa 11000 euron liittymismaksu. Pari vuotta sitten hankittu 10000 euron jätevesijärjestelmä jää muistomerkiksi.

Mitä maksujen vastineeksi saa? Roskis käydään tyhjentämässä ja kouraan lyödään direktiivit jätteiden käsittelyn lukuisista lupaehdoista.

Koulu, kauppa ja posti lähtivät kylältä jo ajat sitten. Vain akka on toistaiseksi pysynyt, täsmensi eräs isäntä asian.

Saa nähdä, milloin sekin lähtee? Kyllä maalla on mukavaa!

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Yliopisto-opetusta muokattava

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Brysselin viikkokatsaus

Kuihtuva maataloutemme odottaa vaihtoehtoja

Veroistako löytyy pelastus?

Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

Toteutukseen tarvitaan asennetta ja navigaattoria

Kasvukeskusten ulkopuolistakaan Suomea ei kurjisteta

Joka päivä on hyvä metsäretkipäivä

Eläkelupaus rotanloukkuna uudessa hallitusohjelmassa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.