Maltti mukaan ilmastokeskusteluun

Kiivaana vellovaan ilmastokeskusteluun toi raikkaan lisän kansainvälisesti arvostettu säätieteilijä Petteri Taalas. Hänen mielestään nyt pitäisi laittaa jäitä hattuun ja pohtia oikeasti, miten ilmastoa tulee meidän hoitaa.

Kuvaavaa nykytilanteelle ovat melkein täystuhoa ennustavat asiantuntijat, jotka saavat runsaasti tilaa medioissa. Seurauksena on ollut lasten ilmastoahdistus. Todella vakavaa on, kun moni nuoripari harkitsee lasten hankkimisesta luopumista maailmanlopun takia. Mitään syytä tällaiseen ei ole.

Suomen ilmastopäästöt ovat hieman yli tuhannesosan maailman kokonaispäästöistä. Vaikka lopettaisimme kaiken toiminnan Suomessa, ei maailman ilmapuntari sitä edes huomaisi.

Suomi on hoitanut oman ilmastopolitiikkansa mallikkaasti. Yli 80 prosenttia sähköstä tuotetaan päästöttömästi, ja tilanne paranee edelleen Olkiluoto 3:n ja Pyhäjoen
voimalaitoksen myötä. Näitäkin voimaloita on kiivaasti vastustettu, mutta taitavat kaikki olla nyt tyytyväisiä. Uusiutuvan energian osuus on nyt 37 prosenttia, mikä kelpaa malliksi toisillekin.

Maailmassa on rakenteilla yli kaksisataa hiilivoimalaa. Kiina luopui vuonna 2017 monesta omasta hiilivoimalahankkeesta, mutta siirsi työmaat kehittyviin maihin. Kun totuus on tällainen, ei suomalaisia saa syyllistää, saati pelotella maailmanlopulla.

Valitettavasti Suomessa ajetaan ilmastopolitiikalla metsienkäytön rajoituksia. Ei haluta tunnustaa, että hoidettu metsä kasvaa paremmin ja luo uutta työtä Suomeen. Ilmasto hyötyy siinä sivussa.

Kasvava metsä kestää paremmin myös ilmaston muutoksen. Viime kesänä Saksassa oli suuret metsätuhot metsien huonon hoidon takia.

Nyt on Suomessa etsikkoaika huomata metsiemme mahdollisuudet. Se on parasta myös maailman ilmastopolitiikassa. Toimiva kansantalous on parasta niin suomalaisille kuin ilmastollekin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.