Malttia seurakuntauudistukseen

Suomen ortodoksisen kirkon seurakuntajako perustuu vuoden 1950 olosuhteisiin: karjalaisten siirtolaisten asuttamiseen ja jälleenrakennuslakiin. Kirkon väkiluku on sitten vuoden 1950 vähentynyt 20 prosenttia eli 15 000 hengellä. Väestöä on muuttanut etelään. Seurakuntien verotulot ovat pienentyneet. Hallinnon uudistamiselle on näin ollen tarvetta.

Ortodoksien seurakuntauudistus käynnistyi kirkon työntekijöistä koostuvien pienten työryhmien valmistelutyöllä. Syntyi suunnitelma vähentää seurakuntien määrä 21:stä seitsemään. Kaavailun mukaan vuoden 2020 alusta voimaan astuva seurakuntauudistus on suurin Suomen seurakuntiin kohdistuva hallinnon uudistus.

Kirkollishallitus päätti 8.6. jatkaa valmistelua uusien seurakuntien perustamisesta kolmeen hiippakuntaan ja esitti kirkolliskokoukselle hiippakuntarajojen muuttamista. Päätös perustui arkkipiispa Leon ja metropoliitta Elian esitykseen.

Kirkollishallitus nimesi muutosten arvioimiseksi ja seurakuntien kuulemiseksi selvitysmiehen. Hän sai avukseen myöhemmin ohjausryhmän. Selvitysmies toteaa (18.10.), ettei hänen tehtävänsä ole ollut kirkkojärjestyksen mukainen selvitysmiehen tehtävä, vaan muu kirkollishallituksen käynnistämä valmistelu.

Selvitysmies on päätynyt siihen, että esitykset on mahdollista toteuttaa, vaikka aikataulu onkin tiukka. Hänen mukaansa kaikki seurakunnat pitävät muutosta tarpeellisena, mutta eivät ole yksimielisiä toteuttamistavasta ja aikataulusta.

Selvitysmiehen käsitys uudistuksen toteuttamismahdollisuuksista ei ole mielestämme realistinen. Seurakuntien kannanotoilla ei ole ollut vaikutusta. Esitykset vaikuttavat kiveen hakatuilta ja kuuleminen muodollisuudelta. Usea nykyinen seurakunta pakotettaisiin uudistukseen.

Saneluun perustuva toteuttamistapa ei ole kirkkoon sopiva. Kirkkojärjestyksen mukainen menettely olisi ollut, että seurakunta tai hiippakunnan piispa tekisi aloitteen seurakuntajaon muuttamisesta ja sen jälkeen kirkollishallitus kuulisi niiden seurakuntien valtuustoja, joita muutos koskee. Kaikkia valtuustoja ei ole kuultu, mistä myös saa sen käsityksen, että seurakuntien mielipiteellä ei edes olisi mitään merkitystä.

Kirkon nykyiset seurakunnat ovat toki keskenään erilaisia kokonsa ja taloudellisten resurssiensa suhteen. Osalle seurakunnista uudistus ei toisi juuri mitään vaikutuksia. Toisaalta Kajaanin, Kuopion, Lapin, Nurmeksen, Saimaan, Taipaleen ja Turun seurakunnille esitetyt muutokset olisivat huomattavia.

On ymmärrettävää, että osa muutosten kohteena olevista seurakunnista on ilmoittanut jo tässä vaiheessa harkitsevansa muutoksenhakua esitysten mukaisista päätöksistä. Melkein kaikki seurakunnat ovat pitäneet aikataulua liian tiukkana.

Miksi tässä vaiheessa ylipäätään nimettiin selvitysmies? Hän on ilmoittanut, ettei ole kiireellisen aikataulun vuoksi ehtinyt perehtyä kaikkiin asiaan liittyviin kysymyksiin. Hänellä ei ole myöskään minkäänlaisia neuvotteluvaltuuksia. Ohjausryhmä on ollut käytännössä vailla vaikutusmahdollisuutta.

Uudistuksen suurena puutteena on, ettei siihen ole yhdistetty nykyisten seurakuntien kirkkoja, rukoushuoneita ja toimitiloja koskevan kysymyksen kokonaisratkaisua. Tähän tarvitaan ulkopuolista rahaa, jota on saatavissa ainoastaan kirkon keskusrahastosta.

Mistä johtuu kiire, jolla uudistusta ajetaan? Miksi pienen kirkon johto on valmis yhdistämään seurakuntia pakolla ja aiheuttamaan sillä syvän repeämän kirkossa? Kirkon pitäisi ratkaista asiat rakkaudella ja sovinnollisuudella, ei pakottamalla.

Anna-Leena Maunila

Varatuomari

Raisio

Paavo Perola

Varatuomari

Kuopio

Heikki Piiroinen

Käräjätuomari

Liperi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Asiakkaana monopolin armottomissa rattaissa

Uusimaa tuottaa eniten

Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kiertotalouden juurille on syytä palata teoriassa ja käytännössä

Kehitys on ollut nopeaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.