Meillä on keinot pysäyttää trooppinen metsäkato

Amazonin sademetsän tuho on kiihtynyt hälyttävästi. Tämä vauhdittaa luonnon monimuotoisuuden tuhoa ja ilmastokriisiä sekä ajaa paikallisia ihmisiä ja alkuperäiskansoja ahtaalle. Nyt nähdyt tulipalot ovat seurausta pellonraivauksesta, jonka tarkoituksena on lisätä EU:hunkin tuotavien maataloustuotteiden, kuten soijan, palmuöljyn ja lihan tuotantoa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on vaatinut Latinalaisen Amerikan maiden kanssa neuvotellun Mercosur-kauppasopimuksen ratifioinnin pysäyttämistä ja esittänyt rehusoijan tuonnin lopettamista vuoteen 2025 mennessä. Tämä on oikea suunta, mutta maailman keuhkojen tuhon pysäyttämiseksi on tehtävä vieläkin enemmän.

Suomen sekä muiden EU-jäsenmaiden tulee varmistaa, että sopimukseen lisätään vahvat kirjaukset elinympäristöjen suojelusta ja alkuperäiskansojen oikeuksien kunnioittamisesta sekä sanktiot sen varalle, että näin ei tapahdu. Maailmankaupan pelisäännöt eivät voi hyväksyä elämän ehtojen nakertamista.

Trooppinen metsäkato jatkuu Brasilian lisäksi Afrikassa ja Aasiassa. Markkinoilla on lukuisia tuotteita, joiden tuotantoketjuista löytyy metsäkatoa ja ihmisoikeusrikkomuksia. Yrityksiltä voidaan edellyttää tuotantoketjujen avaamista. Me voimme pysäyttää tuhon kierteen.

Suomen puheenjohtajakaudella EU:ssa käsitellään komission aloitetta kehittää uutta lainsäädäntöä trooppisen metsäkadon suitsimiseksi. Suomen pitäisikin tukea komissiota laatimaan lainsäädäntöä, jolla voidaan varmistaa tuotantoketjujen läpinäkyvyys ja estää metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden pääsy markkinoille.

EU-kansalaisista 87 prosenttia kannattaa uuden lainsäädännön kehittämistä metsäkadon suitsimiseksi. Komission kyselyn mukaan myös liike-elämä ja muut sidosryhmät ovat valmiita muutokseen. Esimerkiksi Euroopan parlamentti, Ranska, Saksa, ja Norja ovat vaatineet EU:lta pikaisia toimia trooppisen metsäkadon pysäyttämiseksi.

Ratkaisuja löytyy myös läheltä. Trooppisen metsäkadon juurisyihin voidaan vaikuttaa lisäämällä kasviproteiinien tuotantoa Suomessa. Hyvän kierrettä on syytä vauhdittaa välittömästi.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen tehtävä on osoittaa, että ilmastokriisi näkyy käytännön päätöksissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Puolue menestyy joukkueena

Harkintaa aseiden hankintaan

Urheiluseuratkin olisi huomioitava

Peltosellun tutkimustarve kasvaa

Uusiutuva diesel on hyvä, mutta sähkö vielä parempi

Korona ei yksin tuhonnut musiikkialaa!

Liikenne-eurot uhkaavat jäädä Etelä- ja Länsi-Suomeen

Keskustan ahdistus ottaa koville

Sitouttamattomuus kunniaan

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.