Merkittäviä leikkauksia

Kaikissa toimialaennusteissa nähdään kansantalouden perustuvan yhä enemmän yksilöllistettyihin tuotteisiin ja palveluihin.

Kiinnostavien sisältöjen luominen on ammattikorkeakoulujen kulttuurialojen erityisosaamista, jota myös muut alat kehityksessään tarvitsevat.

Työelämässä tarvitaan osaajia, joilla on kykyä ideoida ja luoda sellaista, mitä vielä ei ole. Juuri tällaisia lähellä arkea olevia työelämän osaajia valmistuu ammattikorkeakoulujen kulttuurialoilta.

Hallituksen talousarvioesityksessä korostetaan taiteen ja kulttuurin elämää edistävää merkitystä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön omassa selvityksessä todetaan myös, että kulttuurialan ammattiryhmien työllisyyden kehitys on ollut positiivista ja kehityksen ennakoidaan jatkuvan myönteisenä. Silti ministeriö esittää merkittäviä leikkauksia ammattikorkeakoulujen kulttuurialoille.

Pidämme esitettyjä kulttuurin aloituspaikkavähennyksiä ylimitoitettuina. Jos ehdotus toteutuu, kulttuuriala vastaa leikkauksista 40 prosenttisesti, muut alat vain viisiprosenttisesti. Pelkästään musiikissa ehdotetaan neljän yksikön lakkauttamista kokonaan.

Taideyliopistoissa koulutus maksaa yhteiskunnalle huomattavasti enemmän kuin ammattikorkeakouluissa.

Ovatko ammattikorkeakoulujen kulttuurialat nyt joutumassa vuonna 2013 perustettavan Taideyliopiston rahoittajiksi ja toimintaedellytysten turvaajiksi?

Tuire Ranta-Meyer Puheenjohtaja Helsinki Sari Mokkila-Karttunen Varapuheenjohtaja Kuopio Ammattikorkeakoulujen musiikin ja tanssin kehittämisryhmä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tuokaa lapset edelleen kasteelle

Suomi on kolonialismin kohteena

Kolilta voisi hakea oppia

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.