Mikä ihmeen työvoimapula?

Vetrea hakee työntekijöitä Espanjasta (SS 8.10.). Alalla kamppaillaan kuulemma työntekijäpulassa ja tämä on yksi keino saada työntekijöitä Kuopioon ja Siilinjärvelle.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä juuri saamani tiedon mukaan elokuun lopun 2019 laskentapäivänä oli kokonaan työttömänä 5 447 lähihoitajaa ja lisäksi 1 622 sairaanhoitajakoulutuksen saanutta ihmistä.

Lisäksi suuri määrä hoitajia työskentelee pätkätöissä, ja paljon on lähtenyt Suomessa koulutettuja hoitajia Ruotsiin ja Norjaan, jonne alan ammattilaiset ovat jatkuvasti tervetulleita.

Esimerkiksi äskettäin KYSissä haettavana olleeseen kolmeen sairaanhoitajan toimeen oli hakijoita 70. Sairaanhoitopiirit sitä paitsi alkavat säästösyistä vähentämään väkeä. Muun muassa Eksoten vähennystarve on 200 henkilötyövuotta. Pikemminkin on pula palkanmaksajista, ei työvoimasta.

Muutama vuosi sitten juuri Espanjasta koulutettiin nyt Vetrean suunnittelemalla tavalla hoitoalalle ihmisiä. Missä he nyt ovat? Tv:ssä esitetyn ohjelman mukaan he palasivat takaisin Espanjaan muun muassa liian kylmän ilman takia.

Mitä tämä Vetrean suunnitelma tulee maksamaan? Onhan mukavaa lähteä opettamaan suomen kieltä Espanjaan. Kuka enää välittää Suomessa työttömänä olevista ihmisistä? TEM:n työllisyyskatsauksen mukaan elokuun lopussa alle 25-vuotiaita nuoria oli 30 000 työttöminä työnhakijoina. Jospa panostaisimme jo täällä olevien ammattilaisten työllistymiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.