Mikä on tosiasiassa ”terveellistä” ja ekologista?

Nykyisten suositusten mukaan meidän pitäisi välttää maitoa ja maitopohjaisia tuotteita kuten voita ja voimariinia ja käyttää margariineja ja muita levitteitä niiden asemasta. Luonnonmukainen kerma tulisi vaihtaa kasvispohjaisiin tuotteisiin, liha soijaan.

Lähes kaikkiin kasvimargariineihin lisätään muun muassa palmuöljyä. Tässä yhteydessä jätetään mainitsematta se, että palmuöljy sisältää kovaa rasvaa 49 prosenttia ja kookosöljy 91 prosenttia (voi 66 prosenttia).

Lisäksi palmuöljyn valmistuksessa voi kuumentamisen yhteydessä muodostua haitallisia aineita kuten glysidyyliestereitä, 3-monokloropopaanidiolia ja 2-monokloropropaanidiolia sekä niiden rasvahappoestereitä.

Muun muassa geenimuunnellun soijan terveysvaikutuksista ei kukaan voi sanoa mitään varmaa, sillä sitä ei yksinkertaisesti ole ehditty tai haluttu riittävästi tutkia. Vaikutukset voivat ilmetä vasta vuosikymmenien käytön jälkeen.

Jos käyttää kasvipohjaisia margariineja ja valmistuotteita, palmuöljyltä on lähes mahdoton välttyä. Halpuutensa vuoksi sitä käytetään varsin laajasti muun muassa kasvipohjaisissa ruokakermoissa, kekseissä ja karkeissa.

Kun syynäät pakkausmerkintöjä, niin useimmiten sieltä löytyy palmuöljypahis. Esimerkiksi useissa kaurapohjaisiksi mainituissa tuotteissa on palmuöljyä, tutkimusten mukaan paljon esimerkiksi kaurakermassa.

Mikä tekee palmuöljypohjaisesta margariinista kemiallisessa prosessissa tehdyn tuotteen terveellisemmäksi kuin voikasviöljyseos? Tätä ei oikein maallikkona ymmärrä. Väkisinkin mieleen nousee kysymys, miksi maidosta ja sen jalostustuotteista on tullut pahis. Onko kyse pelkästään rahan tekeminen jollekin taholle vai todellinen huoli kansanterveydestä?

Ja miksi kotimaiset luonnonmukaiset ainekset eivät olisi yhtä terveellisiä kuin ulkomailta tuotu korvike, jonka tuotantotavat ja alkuperä voivat olla kyseenalaisia?

Palmuöljyn epäterveellisyyden lisäksi sen tuotanto on epäeettistä. Palmuöljyviljelmien tieltä on poltettu sademetsiä, paikalliset viljelijät ovat menettäneet maansa ja elantonsa suurten kansainvälisten yhtiöiden vallattua viljelyalaa. On todella surullista katsoa sitä tuhoa, minkä palmuviljelmät ovat saaneet aikaan ennen niin vehreässä sademetsässä. Esimerkiksi Malesiassa moottoriteiden molemmin puolin näkyy kymmenien kilometrien matkalla pelkkää palmumetsää.

Eikö kansantalouden ja -terveyden kannalta olisi aiheellista suosia kotimaista, lähellä tuotettua ruokaa? Lähellä tuotettu ruoka on myös ilmastoteko, kun sitä ei tarvitse rahdata puolen maapallon läpi. Kotimaisen ruuan alkuperä on aina tiedossa, niin myös tuotantotavat.

Ruokakeskusteluun toivoisi
enemmän perusteltua tietoa, jossa otettaisiin huomioon myös tuotantotavat ja se, että tuotteet on tehty myös ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Itse suosin aina kotimaista maitoa ja maitotuotteita (vähärasvaisia), lihaa ja kasvistuotteita ja vältän kaikin keinoin pitkälle jalostettua ja ulkomailta tuotua ruokaa. Hyvä vaihtoehto esimerkiksi leivän päälle on omatekoinen levite, jossa on 1 desi kylmäpuristettua luomukasviöljyä, 1 desi vettä ja 50 grammaa voita. Levitteen voi maustaa yrteillä, valkosipulilla tai kukin makunsa mukaan.

Suuri kiitos kaikille kotimaisen ruuan tuottajille, sillä olette mahdollistaneet minulle ja monelle muulle kuluttajalle hyvien ja puhtaiden raaka-aineiden saannin ruokapöytään. Toivottavasti jaksatte jatkossakin tehdä työtä suomalaisen hyvän ruuan puolesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Toiminnan ja talouden moniottelija

Runsaasti hyötyjä saatavilla, mutta myymään ei pidä lähteä

Perustelut veronkorotuksiin ontuvat pahasti

Veljeä ei saa jättää myöskään rauhan aikana

Vallasta luopuminen näkyy olevan vaikeaa

Tämäkö on sitä uskottavaa politiikkaa?

Itsenäisyyden sävyerot ovat tasaantumassa

Ei Rinnettä tunnustelijaksi

Vahvistaa perheiden yhtenäisyyttä

Huippukoulutusta ei enää haluta antaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.