Miksi ei jäseneksi Natoon?

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Suomen puolustuskykyä tullaan lähivuosina heikentämään merkittävästi taloudellisen tilanteen pakottamana. Tulevaisuudessa emme sen jälkeen kykene puolustamaan uskottavasti maatamme sotilaallista hyökkäystä vastaan.

Olen seurannut presidenttiehdokkaiden haastatteluja sanomalehdistä.

Nähdäkseni kukaan heistä ei suostu asettumaan selkeästi sille kannalle, että maamme tulisi liittyä Natoon.

Sauli Niinistö (kok.) ainoana näkee edes mahdolliseksi sellaisen tulevaisuuden, jossa Natoon liittyminen lopulta saattaisi tulla vastaan.

Mistä johtuu tämä penseys ja tosiasiat kieltävä passiivisuus?

Kaikki haluavat, että maallamme on uskottava puolustuskyky. Lähes kaikki ovat samaa mieltä siitä, että edessä olevien supistusten jälkeen ei puolustuksemme enää ole uskottava.

Jostakin olisi siis saatava tukea. EU ei kykene meitä sotilaallisesti auttamaan, sillä sen käytössä oleva vaatimaton voima riittää ainoastaan suppeisiin rauhanturvatehtäviin.

Ainoa realistinen mahdollisuus taata puolustuskykymme hyökkäyksen uhatessa tai sen jo tapahduttua olisi siis liittyä Natoon. Miksi tämä ainoa keino keskusteluitta jätetään käyttämättä?

Ensimmäisenä mieleen tuleva vaihtoehto on se, että päättäjät ja puolueet pelkäävät gallupeissa jatkuvasti mitattua kansan vastentahtoisuutta. Jos asia olisi näin, olisi meillä todella ala-arvoisia johtajia.

He asettaisivat karkeasti oman ja puolueensa edun valtakunnan turvallisuuden edelle. Näin huonosti en sentään usko asioiden olevan.

Toinen vaihtoehto on se, että edelliseen liittyy harhakuvitelma siitä, että Natoon voisi nopeasti liittyä sitten, kun todellinen uhka on jo kehittynyt. Tällaiseen ajatteluun viittaisi se, että kaikkiin kielteisiin päätöksiin sittenkin liitetään kuuluisa ja epämääräinen Nato-optio.

Hädän hetkellä Nato ei tule ottamaan uusia jäseniä eikä se myöskään tule muiden kuin jäsentensä avuksi.

Kolmas vaihtoehto on, että pelätään Venäjän pahoittavan mielensä, jos Suomi liittyisi Natoon. Tämä taitaa lopulta olla se todellinen "yleinen" syy, josta ei sovi puhua.

Nyt olisi jo aika tempautua irti onnettoman suomettumisajan toimintatavoista ja käyttäytyä kuten omista asioistaan päättävä kansakunta. Muutoin tulemme kohtaamaan seuraavan sotilaallisen kriisin yhtä huonosti valmistautuneina kuin vuonna 1939.

Kysymyksessä on Suomen ulkoisen turvallisuuden kannalta keskeinen asia. Jos johtajat ryhtyisivät päättäväisesti ja perustellen ajamaan maallemme turvatakuita, tapahtuisi kansalaismielipiteessä hyvin nopea muutos liittymisen kannalle.

Nyt kaivataan nimenomaan johtajuutta. Kun valmistaudutaan valitsemaan maallemme ulkopolitiikan keskeistä johtajaa, tulisi ehdokkailta vaatia selkeä ja perusteltu vastaus kysymykseen, miksi Suomi ei liity Natoon?

Jouni Pystynen Vesanto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Viides valtiomahti

Lisää myyntipisteitä Pohjois-Savoon

Paljastuuko arvopohjan väri?

KuPS keskuskentällä 2019

Kuopio ja talousalue ovat kimppa

Postin tes-esitys lisää vuosityöaikaa kokonaisella kuukaudella

Kun nimi pahensi miehen

Isyys on aikuisena olemisen mallintamista

Heikoimmat tarvitsevat apua

Halunan kylätupa ja muita tarpeellisia hankkeita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.