Miksi terveystietoja pitää salata?

Vuosia sitten syöpälääkäri veti auki jättämäni oven takanani kiinni, ”etteivät sivulliset kuule.” Muistan sanoneeni, ettei haittaa vaikka joku kuulisi.

Jos terveydenhoidon asiakas haluaisi käyttää sähköisiä viestintävälineitä terveysasioidensa sujuvoittamiseksi ja nopeuttamiseksi, se tuskin käy. Henkilökohtaisten terveystietojen paljastumista on varjeltava. Valinnanvapautta ei suuremmin ole. Viestintää ei ole voitu järjestää täysin turvalliseksi.

Onko terveysasioissa tietotekninen riski väärinkäytöksiin suurempi kuin netin käytössä yleensä, ja millä tavoin? Vai arveluttavatko enemmänkin ympäristön spekulointi ja mahdollinen tietojen vääristyminen?

Koetaanko kuultu näkemisen tavoin epäesteettiseksi, jolloin vaaditaan hygienisointia?

Palkkatyössä olevien terveystietojen salaamisen voin ymmärtää omaani paremmin. Kysymys saattaa olla jopa työpaikan vaarantumisesta. Työnantaja näkee sairastelevan ja vajaakuntoisen palkkaamisen epävarmuutena. Itselläni ei koskaan ole ollut varsinaista työnantajaa, ellei sellaiseksi katsota kaikkia suomalaisia.

Olisivatko sivulliset edes kiinnostuneita eläkeläisen terveystiedoista? Haluaisiko joku tuottaa haittaa, vahinkoa, ja miten?

Olisiko vahingoniloinen vai ymmärtäväinen? Kiitollinen tiedosta joka sopisi selvennykseksi hänen omaan elämäntilanteeseensa? Vaivautunut puolestani – pitääkö sitä nyt omimpiaan maailmalle selostaa? Mahdollinen sääli on ihmisyyden ensiaste, myötätunnon sukulainen.

Siis miksi vahtia terveystietojaan, jos varsinaista menettämisen vaaraa ei ole? Mieli tekisi olla edelleen naiivi, uskoa ihmiseen, oikeamielisyyteen. Voidakseen aidosti ymmärtää ihmistä hänestä on myös tiedettävä.

Tietoyhteiskunnassa sanotaan elettävän. Mediat kehuvat kilvan itseään tiedotuksensa luotettavuudesta. Oikeaa tietoa ja todellisuuksia tavoitellaan kaikessa. Se on tärkein lähtökohta, jotta asiat menisivät parhain päin.

Tieto vapauttaa käsityskykyisen luuloista, kuvitelmista, ja synnyttää ymmärrystä. Onko terveys asioissa päinvastoin? Tietämättömyydestä ja tiukasta tietosuojasta seuraa enemmän hyötyä kuin haittaa.

Ainakaan kylänmiehen on vaikea ymmärtää sairauden myötä tuttunsa hymyttömiä kasvoja. Sairas, kivulias tai masentunut ei jaksa olla vieraskorea, vaikka ympäristö kohteliaisuuden nimissä voi sitä ymmärtämättömästi odottaa. Ja pettyä, kun tekopiristäminen ei auta.

Asiani ei ole levitellä uskoutuneen tietoja eteenpäin, vain omiani. On jokaisen omassa harkinnassa, haluaako olla avomielinen muutamille valitsemilleen vai laajemmalle ympäristölle.

Vuosien varrella julkaistuissa Alzheimeriä koskevissa kirjoituksissani olen saanut omaistaan hoitavilta palautetta. Jotkut ovat kokeneet kertomani kuin se olisi ollut heidän senhetkisestä elämätilanteestaan.

Avoimuus on itseni ohella tuonut heillekin lohtua: joku on puhunut heidän suullaan eli ymmärtänyt. Vertaistuki etänäkin edellyttää asioiden avartamista, kokemukseen perustuvan henkilökohtaisen tiedon ja tunteen jakamista. Itseensä käpertyvä yksityisyys, hiljainen kärsimys syö ihmistä.

Etenkin nuorille sähköinen viestintä on jo luontaisesti mutkatonta. Esimerkiksi oirekuvausta heidän on helpompi täydentää etänä kuin kasvokkain, johon ei edes aina löydy ajallista mahdollisuutta.

On kysyttävä: mikä terveydenhuollossa olisi avoimen ja no
pean tiedonvaihdon merkitys apua tarvitsevalle, jota tietoturva jarruttaa tai estää? Mukana yhteiskunnallisten säästöjen arviointi. Kuinka merkittäviä ne olisivat?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Harvinaista yhteiskuntavastuuta

Unohtakaa hävittäjät

Lasten ja nuorten tippuminen koronakuiluun estettävä

Objektista subjektiksi

Kesä voi olla parasta aikaa ikäihmisellekin

Isä ei ole vierailija

Eläkevarat erikseen

Ei yhteisvastuuta EU-budjetin kautta koronan varjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.