Miksi tuottajilla menee huonosti?

On tullut ihmeteltyä, miten raha tuntuu olevan niin tiukassa nykyään tämmöisellä korvessa elävällä viljelijällä. Onko aika kullannut muistot vai missä mättää, kun ennen tuntui olevan paremmin?

Sattuipa käsiini mappi vuodelta 1995, ja sitä purkaessa oli pakko tehdä vähän vertailua nykyhetkeen niin tuloista kun menoistakin. Menopuolelta pieni otanta ja rahanarvomuuntimen kautta nykyhetken hinnoiksi. Sitten vertailu vuoden 2019 hintoihin.

Sähkön hinta noussut 25 vuodessa reilusti kaksinkertaiseksi 112 prosenttia, diesel 72, bensa 38 ja polttoöljy 225 prosenttia. Puhelimella puhuminen ei juurikaan ole kallistunut, mutta tuosta ryhmästä keskimääräinen kustannusten nousu on 91 prosenttia. Lannoitteita en uskaltanut edes katsoa.

Entäpä tulopuoli maa- ja metsätaloudessa? Havutukit on pitäneet nimellishintansa yllättävän hyvin, mäntytukki +1,4 prosenttia ja kuusitukki +26 prosenttia, mutta koivutukin nimellishinta pudonnut 23 prosenttia. Havukuidun nimellishinta sukeltanut aika rajusti, kuusikuitu 33 ja mäntykuitu 18 prosenttia 25 vuoden aikana.

Rehukauran nimellishinta romahtanut 64 ja rukiin 86 prosenttia. Leipäkö muka kallista Suomessa, ei johdu ainakaan alkutuottajasta!

Eipä enää tarvinnut ihmetellä, miksi ei meinaa rahat riittää elämiseen. Enkä jaksanut enää enempää kaivella, tuosta saa jo harmitusta riittämiin.

Jos voisin haaveilla kuoppakorotuksesta, hintojen pitäisi näyttää ainakin seuraavilta: havutukki 80 – 95 euroa kuutiolta, koivutukki 100 euron tietämillä. Havukuitupuusta pitäisi metsänomistajan saada 40 – 50 euroa kuutiolta.

Rehukauran tilahinta pitäisi olla 0,75 euroa kilolta (nyt 0,14) ja rukiin 1,93 (nyt 0,13). Lihalle ja maidolle pitäisi saada lisää hintaa vähintään samassa suhteessa.

Mutta saahan sitä tietysti haaveilla, tosielämässä pelätään, miten paljon hallitus keksii polttoaineille ja muille lisää haittaveroa, joka haittaa lisää syrjäseuduilla elämistä.

Kaikesta huolimatta vielä sinnitellään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Yhdenvertaisuus on lisääntynyt Kuopiossa

Eturintama palkittava kohtuudella

Syvä ja leveä kuoppa

1990-luvun ei tarvitse toistua

Uskonnonopetusta kaikille

Kenelle kelpaisi biovoimala?

Kotona oppiminen vaatii paljon kaikilta

Kustannustalkoita ja kauppa-autoja avuksi koronaan

Itsenäisyysajan kuudes pandemia meneillään Suomessa

Mökkiläiset ovat maaseudun mahdollisuus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.