Minkä digitaidon sinä opettaisit?

Suomea sanotaan yhdistysten luvatuksi maaksi. Meillä on poikkeuksellisen paljon yhdistyksiä ja järjestöjä, jotka tuottavat erilaisia hyvinvointi- ja osallisuuspalveluja.

Monipuolinen yhdistystoiminta voi olla yksi syy Suomen ykkösasemaan maailman onnellisimpana maana. Kolmas sektori rakentaa kansalaisyhteiskuntaamme yhdenvertaisuutta ja turvavälejä sanan positiivisessa merkityksessä.

Koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa moni meistä on joutunut ottamaan nopealla aikataululla haltuun uusia digitaitoja. Sähköiset palvelut helpottavat arkeamme, mutta kaikilla ei ole riittäviä taitoja ja edes mahdollisuuksia niiden käyttämiseen. Tukea on ollut tarjolla ympäri Pohjois-Savoa, mutta sitä on useimmiten tarjottu kasvotusten. Meitä erottavat turvavälit tekevät digivierihoidon haasteelliseksi. Kuinka sitä tarjotaan etänä?

Osa yhdistyksistä, kirjastoista ja yrityksistä on alkanut tarjota digitukea puhelimitse, ja tällaisten tukimuotojen soisi yleistyvän. Toimipisteiden sulkeuduttua ei kannata heti lomauttaa digitaitoista henkilökuntaa. Nyt olisi hyvä miettiä, mitkä palvelut ovat siirrettävissä verkkoon, ja onko työpanosta mahdollista kohdistaa digituen antamiseen etänä.

Kunnilla olisi erinomainen tilaisuus tarjota uudentyyppistä kesätyötä digitaitaville nuorille ja opiskelijoille yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. He voisivat aloittaa esimerkiksi huolehtimalla ikäihmisten verkkokaupassakäynnistä tai johdattamalla heidät videopuhelun saloihin. Nyt jos koskaan tarvitaan ennakkoluulottomuutta ja uusia tapoja! Pieneltäkin tuntuva teko voi parantaa arkea.

On myös muistettava, että kaikilla ei ole älylaitteita tai edes nettiyhteyttä käytössään. Palvelut on turvattava myös heille. Olisiko Pohjois-Savossa kiinnostusta järjestää digilaitteiden ja -palvelujen hyväntekeväisyyskampanja? Jotkut operaattorit ovat nostaneet kuluttajaliittymien nopeuksia ilmaiseksi. Kuka tarjoaa ensimmäisenä ilmaisen verkkoyhteyden sitä todella tarvitsevalle?

Haastamme kaikki mukaan digitukitalkoisiin. Jokainen meistä tarvitsee joskus tukea, mutta onneksi kaikkea ei tarvitse osata itse. Voisitko sinä auttaa jotakuta toista niiden digipalvelujen pariin, joita osaat itse edes vähän?

Pohjois-Savon liiton Digivieri-hanke kokoaa tietoja alueella annettavasta digituesta osoitteeseen www.pohjois-savo.di/digivieri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Sähköautoja halutaan valmistuttaa vaikka väkisin

Hyöty pantava investointeihin

Kivestä leipää

Ohjausta hyvinvointia edistäen

Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallisia

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Valta valuu EU-kolonialisteille

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.