Missä on lapsiystävällinen Kuopio?

Kuopion kaupunginvaltuusto teki 9.9. päätöksen, että lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta ei palauteta Juha Sipilän (kesk.) hallitusta edeltävälle tasolle eikä alle kolmevuotiaiden päiväkotiryhmiä pienennetä ennen uuden lain voimaantuloa.

Missä on se lapsiystävällinen kaupunki, joksi Kuopio ha­luaa itseään nimitettävän? Missä on se hyvinvointia ajava kaupunki, joksi Kuopio on pyrkimässä? Mihin ovat kadonneet lapsen oikeuksien ymmärtäminen ja lapsen edun ajaminen?

Vuonna 2015 Sipilän hallitus rajasi lapsen subjektiivista oikeutta päivähoitoon, mikäli lapsen huoltajista jompikumpi on kotona. Oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen säilyi vain, mikäli lapsen vanhemmat tai muut huoltajat työskentelevät kokoaikaisesti, opiskelevat päätoimisesti tai toimivat yrittäjinä.

Hallitus rajoitti työttömien vanhempien lasten päivähoito-oikeutta ja suurensi päiväkotien ryhmäkokoja. Yli kolmivuotiaiden lapsiryhmien kokoa kasvatettiin muuttamalla henkilöstön ja lasten välistä suhdelukua 1:7:stä 1:8:aan.

Kuopion ei olisi tarvinnut lähteä noudattamaan tätä. Moni kunta Suomessa säilytti kokopäiväisen päivähoito-oikeuden myös työttömien perheiden lapsille eikä suurentanut alle kolmivuotiaiden ryhmiä, kuten Kuopio teki.

Nyt Kuopio aikoo odottaa siihen saakka, kunnes Antti Rinteen (sd.) hallitus palauttaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden kaikille lapsille ja määrää pienennettäväksi alle kolmivuotiaiden ryhmäkokoja. Miksi pitää odottaa, kun päätös olisi voitu heti tehdä?

Näyttää, että Kuopiossa ei vieläkään tehdä lapsivaikutusten arviointia, kun lapsia koskevista asioista päätetään. Meillä katsotaan aina ensin taloudellista puolta ja vain harvoin mietitään päätösten pitkäaikaisia vaikutuksia psyykkisten ja sosiaalisten tekijöiden osalta. Aikoinaan ra­jauksia tehtäessä ei mietitty muuta kuin säästöjä.

Nyt ilmoitetaan, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden ra­jauksen poisto on noin 1,1 miljoonaa euroa ja ryhmäkoon suhdeluvun palauttaminen maksaisi noin 3,3 miljoonaa euroa. Sopii kysyä, mihin aiemmat säästöt katosivat. Ilmeisesti kaupungin pohjattomaan kassaan.

Entisenä kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä ihmettelen kaupunkimme jatkuvaa valitusta kassavajeesta. Sitä on jatkunut ainakin kaksikymmentä vuotta. Rahaa on enemmän kuin koskaan, mutta kyse onkin siitä, miten se käytetään.

Tulevaisuuteen meidän pitää satsata. Tulevaisuus ovat meidän lapsemme ja heidän etunsa ja hyvinvointinsa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.