Missä selvänäköisyys ja vastuullisuus?

Vaikka en ole poliitikko, seuraan huolestuneena koko ajan pahenevaa eripuraa ja yhä laajenevaa lakkouhkaa työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen välisissä neuvotteluissa. Kiky näyttää olevan yhtenä keskeisenä riidanaiheena palkkakysymysten ohella.

Muutama vuosi sitten tv-ohjelmassa käsiteltiin kansainvälistä työmarkkinasopimusta ja muutamia eroja Suomen vastaavan sopimuksen kanssa. Otan niistä yhden esille: Suomessa on Euroopan lyhin viikkotyöaika.

Jos työaikaeroa on kavennettu kiky-tunneilla, miksi niistä nyt riidellään? Mielestäni kiky-sopimuksen muutkin kohdat ay-liikkeen tulisi käsitellä vastuullisesti.

Tv-uutisten mukaan Suomen väestön ikääntyminen vie valtion taloutta paljon alaspäin tulevaisuudessa. Tämä tieto pysäytti rajusti ja ajattelin heti, että tuonkin tulevan todellisuuden pitäisi vaikuttaa menossa oleviin ja tuleviin neuvotteluihin vastuullisia ratkaisuja nopeuttavasti – ei kurjistumista Suomen taloudelle.

Lastemme ja tulevien sukupolvien ei pidä joutua kohtuuttomien velkataakkojen maksajiksi. Ay-liikkeelläkin on siinä omat velvoitteensa. Tarvitsisimme nyt enemmän kuin koskaan hyvinvointivalmennusta koko yhteiskuntaan. Nykyisestä liian kielteisestä arvomaailmasta kärsivät eniten lapset, nuoret ja vammaiset, osin myös vanhukset.

Oikea arvomaailma – myönteisyys, ihmisyys, sydämen sivistys, välittävä lähimmäisyys, toimiva yhteisöllisyys, säästäväisyys, vastuullisuus – antaisi parhaat eväät sekä päättäjille että meille kansalaisille hyvää elämää edistäviin toimenpiteisiin ja ratkaisuihin.

Kun ay-liike ja muutkin päättäjät ottavat lusikan vastuulliseen yhteistyökäteen, neuvottelutulokset edistävät parhaiten yhteiskuntamme hyvinvointia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Asiakkaana monopolin armottomissa rattaissa

Uusimaa tuottaa eniten

Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kiertotalouden juurille on syytä palata teoriassa ja käytännössä

Kehitys on ollut nopeaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.