Mitä hyötyä fuusiosta on kuopiolaisille käyttäjille?

Näyttää siltä, että kuopiolaiset lämmön ja sähkön käyttäjät eivät hyötyisi suunnitellusta energiafuusiosta todennäköisesti mitään. Konsultin Elron Oy:n esittämillä perusteilla ei ole Kuopion kannalta mitään tarvetta fuusioon.

Yhteinen Väre Oy -sähkömarkkinayhtiökään ei tuonut sähköä käyttäville asiakkaille mitään etuja. Yhtiön kannattavuudenkin osalta tilanne on avoin.

Savon Voiman suuret investointitarpeet ja Fennovoima Oy:n Kuopion Energialta edellyttämä investoinnin rahoitus on jätetty konsultin arvioinnissa lähes huomioimatta. Menettelytapa ei ole yhtiöiden arvon määrityksen kannalta ollenkaan merkityksetön.

Savon Voiman säävarman verkon tarve on suuri, kaapelointiaste on vain 27 prosenttia eli 7400 kilometriä. Rakentaminen maksaa Savon Voiman mukaan noin 56 000 euroa kilometriltä, joten seuraava 10 000 kilometriä maksaa 560 miljoonaa euroa. Kuopion sähköverkko on 1632 kilometriä ja siitä on kaapeloitu noin 79 prosenttia.

Savon Voiman toimialueen väestön väheneminen, sen vaikutus kulutukseen sekä tuottojen heikkenemiseen ja säävarman verkon investointikustannukset ovat arvonmäärityksessä lähes huomiotta. Sähkön kulutus maakunnassa ei kasva, kaukolämmön kulutus pienenee.

Kaukolämpöyhtiön koko ei tuo esitettyä kilpailuetua tai kannattavuutta lisää eikä fuusiolla siten ole mitään etuja kuluttajille tai omistajille. Savon Voiman kaukolämmön hinta on noin 70 euroa/Mwh ja Kuopion Energialla vain noin 58 euroa/Mwh. Savon Voimalla on 20 prosenttia korkeampi hinta.

Mahdollinen synergiaetu olisi Kuopion ja Savon Voiman kaukolämpöasiakkaille vain 0,60 euroa vuorokaudessa eli edun suuruus olisi yksi kuppi tarjouskahvia kerran päivässä kuluttajalle.

Mikäli kaukolämmössä olisi yhtenäishinta, tietäisi se kuopiolaisille kaukolämmön käyttäjille 10 miljoonan euron lisälaskua vuodessa. Savon Voiman lämmön hinnanalennus olisi tappiollista.

Yhdistettyjen yhtiöiden sähköntuotannon synergiaetu jäänee alle 2 miljoonan euron vuodessa. Toisaalta hyöty kuluisi moninkertaisesti tarvittavan Savon Voiman säävarman verkon ja jakeluyhtiön tuotannon uudistamisen investointeihin. Sähkön kuluttajat eivät hyötyisi mitään.

Savon Voiman toimialueen asukasmäärissä ja sähkönkäyttöennusteissa on merkittävä virhe.

Väestö alenee vuoteen 2040 mennessä noin 15 000 hengellä. Taloudellinen toimeliaisuus ei kasva.

Maakuntaan syntyisi yksi energia-alan toimija. Kilpailu energiapuusta loppuisi. Fuusio johtaa osingonmaksun pienenemiseen, veroäyri uhkaa nousta Kuopiossa. Kuopio on vähemmistöosakas. Enemmistö päättää aina lämmön ja sähkönsiirron hinnoista, investoinneista ja myös konserniavustuksista tytäryhtiöille esimerkiksi säävarman verkon investointeihin.

Suunniteltu osakassopimus on sisällöltään väljä. Sanktiot eivät estä omistusjärjestelyjä ulospäin. Fuusiosta näyttäisi tulevan vain välitila ennen seuraavaa omistusjärjestelyä.

Miksi Kuopio ei myy omistamiaan Savon Voiman osakkeita yhtiön nykyisille osakkaille? Suunniteltu fuusio saattaa riskeineen vaarantaa ilman tuntuvaa korotusta kunnan perustehtävän suorittamisen.

Onko kuopiolaisten tehtävä olla koko maakunnan energiainvestointien maksaja?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Asiakkaana monopolin armottomissa rattaissa

Uusimaa tuottaa eniten

Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kiertotalouden juurille on syytä palata teoriassa ja käytännössä

Kehitys on ollut nopeaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.