Mitä positiivista kriisiajassa on?

Koronakriisi on koetellut kovalla kädellä kaikkia yrittäjä, kuntia ja koko Suomen elinkeinoja ja vientiteollisuutta sekä kansalaisia.

Tulevaisuus näyttää konkurssien osalta ja elinkeinojen kannalta vielä synkemmältä. Korjaavia toimenpiteitä on tehty eri tukitoimin elyn, Business Finlandin ja kuntatuen voimin.

Suomen Yrittäjät on jatkuvassa vuoropuhelussa ministeriöihin ja sitä kautta lainsäädännön muokkaamiseen niin, ettei kukaan hukkuisi tässä ajassa.

Suomen hallitus on omalta osaltaan pyrkinyt tukemaan yrittäjiä. Toivonkin, että osa näistä poikkeusolon mukana tuomista lainsäädännön muutoksista tulisi pysyviksi, jolloin näillä toimenpiteillä tuettaisiin myös koronapandemian jälkeistä eheytymistä.

Vaarana on yrittäjien joutuminen maksumiehiksi korotetuilla lainoilla ja maksuilla. Yrittäjä ei pysty luomaan tulevaa elinkeinon eheytymistään lainarahalla ja palvelumaksujen korotuksilla.

Koenkin, että tämä aika on mahdollisuus parantaa ihmisen asemaa tässä yhteiskunnassa, ja hallitus pystyy työskentelemään yhteisen päämärän luomiseen. Sanotaan, että kriisitilanne on uusiutumisen mahdollisuus, joka mahdollistaa toimimaan yhteisöllisesti ja toisia tukien. Maamme ei pysty eheytymään ilman yhteisöllistä tahtotilaa toimia.

Yrittäjät ovat luoneet innovatiivisia keinoja yritystoimintansa ylläpitämiseksi, kuitenkaan kaikki alat eivät ole voineet uusiutua tai toimia poikkeusolon vuoksi elinkeinonsa turvaamiseksi. Tämä aika on ollut myös toisille aloille mahdollisuus.

Työelämän toimintatapakulttuurissa kriisi on mahdollistanut uudenlaista ajattelua ja työn toteutusta. Etätyö tullee kasvamaan yhä enenevässä määrin, sitä tullaan käyttämään toiminnan taloudellisena mahdollisuutena ja työntekijän jaksamisen näkökulmasta työhyvinvointia lisäävänä tekijänä. Kriisi luo uusia toimintatapoja tämän vuosituhannen työskentelylle.

Kauppaa ja muita elinkeinoja voidaan toteuttaa monilla eri keinoilla saavuttaaksemme elinkeinon eheytymisen ja työntekijöiden työhyvinvoinnin uudistumisen. Toisen ihmisen kohtaamisen merkitys on edelleen suuri. Ihminen ihmiselle luo turvaa ja kontaktipintaa, vaikkakin Teams- ja videoneuvottelut mahdollistavat tässä kriisissä toiminnan jatkumisen.

Savon Yrittäjien Savon Sissit -palvelu saa jatkumoa Help Desk ERS -rahoitteisena hankkeena, jonka tavoitteena on säilyttää yritykset ja niissä olevat työpaikat.

Tärkeää on huomioida yrittäjän työhyvinvointi ja henkinen jaksaminen. Yksinyrittäjien asema on ollut aina heikko yhteiskunnassamme, tämänhetkinen tilanne kohdistuu työllistävien yritysten jatkumoon. Nyt tarvitaan nopeita lainsäädännöllisiä muutoksia, jotta pystytään turvaamaan työpaikat maassamme.

Savon Yrittäjät tekee yhteistyötä edelleen koulutuksen spesifioitumisen eteen, ja yhteistyö Savonian kanssa on tiivistä. Tällä hetkellä puheenjohtaja on mukana Sote-yrittäjyyden haasteet -koulutusprojektissa luomassa koulutukseen uusia tavoitteita.

Tämä aika opettakoon meille inhimillisyyttä ja toisista välittämistä. Yhteishengen merkityksen ymmärtämisen elinkeinon ja politiikan puolella tulee korostua. Emme hyödy henkilökohtaisten syyttelyn mentaliteetista eheytyvää Suomea rakentaessamme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Maskit käyttöön ja heti!

Riippuvuuden tunnistamisen ja hoitamisen tuskasta

Tuokaa lapset edelleen kasteelle

Suomi on kolonialismin kohteena

Kolilta voisi hakea oppia

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.