Mitä seuraavaksi, Kuopio?

Ensin Maaningan terveysasema, sitten Syvänniemen koulu, sen jälkeen jälleen kouluverkkoselvitystä ja katseet suuntautuvat Kuopion maaseutualueille, vaikka sanotaankin, että kyse on koko Kuopion alueesta.

Myös liitoskunta-alueilla tarvitaan ehdottomasti peruspalvelut, jotta elinvoimaisuus ja asukkaiden tasavertainen kohtelu alueilla voidaan turvata. Nyt kaavaillaan yhden terveysaseman siirtoa, mikähän on mahdollisesti seuraava? Kouluverkkoselvityksillä haetaan väistämättä koulujen vähentämistä tai yhdistämistä maaseutualueilla. Tuoko se välttämättä säästöjä ja entä oppilaiden etu? Lisäksi viimeaikaiset esitykset ovat tulleet nopealla aikataululla ja valmistelematta ilman selvityksiä, demokraattistako?

Ja jälleen kysymys, mitä seuraavaksi?

Jos peruspalveluita supistetaan tai viedään kokonaan pois, niin vaarana on, että muun muassa terveysaseman siirto vie muutkin palvelut toiselle paikkakunnalle niin apteekki- kuin kauppapalveluista lähtien. Samoin vaikuttavat muutkin peruspalvelujen vähenemiset. Näin taajamien elinvoimaisuus hiipuu, koska meillä ei ole näitä palveluja enää kysyessä esittää. Entä sitten suora vaikutus alueen yrittäjyyteen?

Liitoskuntien ja Kuopion kaupungin yhdistymissopimuksilla ilmaistaan, että muodostetaan alueista toiminnallisesti ja taloudellisesti elinvoimaisia kokonaisuuksia, jossa tarjotaan oikeudenmukainen ja tasapuolinen kohtelu kaupungin eri alueille. Onko alussa mainittu oikeudenmukaista ja tasapuolista?

Yhdistymisen tavoitteena on tuottaa tai järjestää yhdistyneen kunnan alueella kustannustehokkaat ja asukkaiden tarpeita vastaavat palvelut, hyvät elinkeinoelämän toimintaedellytykset sekä viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö. Tavoitteena on myös vahvistaa alueen vetovoimaa ja kasvua asunto- ja yritysrakentamista lisäämällä sekä liikenneyhteyksiä kehittämällä.

Lähtökohtana on, että lähipalvelut alueella säilytetään. Tapahtuuko nyt näin? Palveluiden osalta keskeinen periaate on asiakaslähtöisyys ja lähipalveluperiaate. Perusturvan osalta osapuolet korostavat vanhusten asumispalveluiden kehittämistä Ikäystävällinen Kuopio -ohjelman tavoittein.

Monet nykyisistä päättäjistä ovat hyväksyneet yhdistymissopimuksia. Pysyvätkö he tekemissään päätöksissä?

Pitäjäraatien toimintasäännön mukaan toiminta-ajatuksena on edistää kunnan asukkaiden ja palvelujen käyttäjien osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Pitäjäraadit tarjoavat alueen asukkaille väylän kehittää alueensa palveluita, demokratiaa ja yrittäjyyttä sekä edistää alueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä alueen kehittymistä, pitäjäraadeilla on myös yleinen lausunto- ja aloiteoikeus alueen palveluista, elinkeinoista ja demokratiasta sekä asioista, joilla voi olla olennainen vaikutus alueen asukkaiden elinympäristöön, työntekoon tai muihin oloihin. Valitettavasti yllä mainituista asioista emme ole saaneet ennalta minkäänlaista yhteydenottoa.

Me pitäjäraatien edustajina olemme todella huolissamme liitoskuntiemme elinvoimaisuuden säilyttämisestä. Jos peruspalveluja siirretään ja/tai lakkautetaan, niin näillä toimenpiteillä on suoranainen vaikutus alueen vetovoimaisuuteen ja myös muiden palvelujen vähenemiseen sekä maaseutualueiden hiipumiseen.

Kummastusta herättää myös päättäjä, jos hän haluaa heikentää liitoskunta-alueiden elinvoimaisuutta!

Toivomme, että myös liitoskunnissa olemme Kuopiossa yhdistymissopimusten mukaan tasapuolisessa asemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Järjestöt ja kaupunki yhteistyöhön

Rajankäyntiä eduskunnan ja presidentin välillä ennenkin

Terveys ja henki vaarassa

Mikätin, tuntemattomaan tutustumista

Pysytään rauhallisina

Korona muuttaa kaiken?

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.