Miten Venäjän raja voi vuotaa?

Jälleen kerran on syytä kysyä, puhuuko Venäjä totta väittäessään, ettei sillä ole mitään tekemistä Ukrainaan jatkuvasti valuvien panssarivaunujen, sotilasajoneuvojen ja tykkien kanssa.

Mikäli Venäjän hallinnon vakuuttelut ovat tosia, asiaa tulisi katsoa uudelta kulmalta. Kansainvälinen asekauppa on räjähtänyt sellaisiin mittasuhteisiin, että on vaikea todentaa, kuka minkäkin sodan rahoittaa.

Tällä hetkellä median ensisijainen mielenkiinto on keskittynyt kahteen kansainväliseen konfliktiin: Isis-järjestön brutaaliin tapaan perustaa uusi valtio Lähi-itään sekä itäukrainalaisen kieliporukan uhkailevaan tapaan esittää separatistista mielipidettään olla kuulumatta Ukrainaan.

Sivistyneempi tapa olisi kerätä samanmielisiä toreille tuomaan julki näkemyksiään muutostarpeista tai epäkohdista. Espanjan Kataloniassahan suoritettiin äskettäin testiäänestys ukrainatyylisestä asiasta, ja vaikka äänestys oli laiton, se ei ollut brutaali.

Isisille ja Ukrainan separatisteille yhteistä on, että ihmisten mielipiteitä johdatellaan aseella osoittaen. Niiden sotaisuus ei olisi mahdollista ilman aseiden varastamista ja aseiden salakuljetusverkkoja.

Asekauppa on niin suuri bisnes, että kiinnijäämisen pelossakin se on kannattavaa. Rynnäkkökiväärien, panssarivaunujen ja jopa lentokoneiden kysyntä on jatkuvaa. Kunhan rahoittaja löytyy, sodan voi aloittaa kuka tahansa – terroristi tai identtiteettikriisinen vihaseikkailija.

Ukrainan itäisen raja-alueen yhteenottoihin liittyy muuan kummallinen kysymys: kuka valvoo Venäjän rajoja?

Kun me suomalaiset katsomme itärajalle, siellä päivystävät kahden valtion rajavartiostot. Kun katsomme usean paikalla olevan länsitoimittajan silmin Ukrainan itärajalle, sieltä tulee vartioaseman kautta kulkevaa tietä myöten valtaisa määrä sotakalustoa Itä-Ukrainaan.

Missä ovat Venäjän rajavalvojat? Kuka käskytti avaamaan rajan? Kuka rahoittaa läpikuljetukset?

Miten vahtimisen ja vakoilun mestarivaltion raja vuotaa näin avoimesti, kun sama valtio muutoin valvoo rajojaan jopa ydinasepelotteella?

Kuvitelkaa, jos vastaavaa tapahtuisi Suomen itärajalla, eikä Venäjän virallinen hallinto tietäisi rajan vuotamisesta?

Henry Korpilinna

tykkimies/korpraali

Rautavaara

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.