Miten meille käy tekoälyn voittaessa?

Tekoäly ja digitalisaatio etenevät niin, että ne ovat jo ihmisen rinnalla. Automaatio voi olla uhka koko ihmiskunnalle.

Uhat voivat olla ydinsodan luokkaa, ellemme saa aikaan kansainvälisiä sopimuksia ja lakeja kehityksen suitsimiseksi.

Toistaiseksi tekoäly pystyy vain tehtäviin, jotka ihminen on ohjelmoinut sille. Mutta kehittyessään tietokoneet tulevat ihmisen tajuntaan saakka.

Ollaanko silloin enää hallituissa yhteiskunnissa, ja robotitko voisivat aloittaa sodan ihmistä vastaan? Ja entä terrorismin mahdollisuudet?

Japanilaisen teknologiayhtiö Fujitsun toimitusjohtaja Joseph Reger on sanonut, että tekoäly ja koneoppiminen paitsi vievät pois miljoonia työpaikkoja, pystyvät myös luomaan uutta tekoälyä, ja silloin ne eivät tarvitse enää ihmistä.

Automaation vallankumouksen ympärillä tapahtuva keskustelu on lähes kokonaan teknologista. Nyt tarvittaisiin syvempää keskustelua siitä, mitä se kaikkine näköaloineen merkitsee ihmiselle itselleen ja hänen turvallisuudelleen.

Vaikkei tähän valmiita vastauksia olekaan, niin pohdinta on tärkeää, jotta pystyisimme paremmin ymmärtämään maailmanjärjestyksen tämän hetkistä tilaa.

Missä ovat omat filosofimme, jotka erittelisivät muutosta mielenmaisemaamme? Heidän ääntään ei kuule, vaikka nyt ajattelijoille olisi tilaa. Missä ovat myös ne yhteiskuntatieteilijät, jotka katsoisivat maailman kehitystä sen kaikilta puolilta?

Tekoälylle tulisi antaa tehtäviä, jotka hyödyttävät koko maailman väestöä ja sen todellisia tarpeita. Viime vuonna kuollut tiedemies Stephen Hawking onkin sanonut, että uuden teknologian vallankumouksen avulla voimme kenties korjata teollistumisen myötä planeetallemme aiheutuneita vaurioita. Tahtomme tulee olla myös vaikuttamassa sairauksien ja köyhyyden poistamiseen.

Hänen jättämäänsä tulevaisuuslistaan tekee mieli lisätä ilmastonmuutoksen torjuminen maapallon elämän jatkumisen turvaamiseksi.

Voisiko maailma sittenkin olla tätä päivää parempi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Peltosellun tutkimustarve kasvaa

Uusiutuva diesel on hyvä, mutta sähkö vielä parempi

Korona ei yksin tuhonnut musiikkialaa!

Liikenne-eurot uhkaavat jäädä Etelä- ja Länsi-Suomeen

Keskustan ahdistus ottaa koville

Sitouttamattomuus kunniaan

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Sähköautoja halutaan valmistuttaa vaikka väkisin

Hyöty pantava investointeihin

Kivestä leipää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.