Monenlaista vihapuhetta on ilmassa

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ilmoitti 26.6 kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuoja-äänestyksen jälkeen, että hän puhemiehenä kunnioittaa eduskunnan päätöstä. Hän kiteytti ajatuksensa tiedonannossa, jossa totesi: ”Vakaan ja arvokkaan esiintymisen vaatimus on sovitettava, ja sovitettavissa, yhteen sananvapauden kanssa... Tapaus Mäenpään käsittely eduskunnassa on päättynyt.”

Somessa repesi vihapuhemyrsky ja tapauksen käsittely oikein alkoikin ministeristä tavalliseen kansalaiseen. ”Väärin äänestäneet” leimattiin surutta rasisteiksi ja vihapuhujiksi.

Suomen Poliisin sivuilla kerrotaan, että ”Suomen lainsäädäntö ei määrittele erikseen viharikoksen käsitettä” ja ”vihapuhe-termi on muodostunut käsitteenä tulkinnanvaraiseksi”.

Sananvapaus on turvattu ja määritelty sekä Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksessa että Suomen perustuslaissa. Vihapuhe taasen määritetään Euroopan neuvoston ministerikomitean suosituksessa (R 97 20) näin: ”Vihapuhetta ovat kaikki ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjaa suvaitsemattomuuteen. Tämä koskee niin aggressiivista suvaitsematonta kansalaismielisyyttä kuin vähemmistöjen, siirtolaisten, ja siirtolaistaustaisten ihmisten syrjintää ja vihamielisyyttä heitä kohtaan.”

Rikoslaissa sananvapautta on rajattu muun muassa säätämällä kunnianloukkaus ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan rangaistaviksi teoiksi. Rikosnimike ”kiihottaminen kansanryhmää vastaan” löytyy Rikoslain 11 luvusta, jossa on määrittelyt sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Yhdeksässä ensimmäisessä pykälässä määritetään muun muassa, mitä joukkotuhonta, rikos tai törkeä rikos ihmisyyttä vastaan, hyökkäysrikos, sotarikos, jalkaväkimiina- kemiallisen- tai biologisen aseen kiellon rikkominen sekä kidutus tarkoittavat.

10 § kuuluu näin: ”Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”

Ennen kuin alamme syyttää ja samalla tuomita toinen toisiamme, meidän tulee huomata, millaisten rikosten joukkoon tuo kiihottaminen on asetettu. Se tarkoittaa, etteivät ihan kaikki perustuslain sananvapauden suojassa esitetyt kriittiset mielipiteet tee sanojasta ”sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan -rikollista”.

Sanomisissamme on kyse pohjimmiltaan meidän omista asenteistamme ja arvomaailmastamme. Varsinkin nyt paljastamme niiden sisällön puhumalla toisista ”yli äyräiden vapaudella” vihapuheen kaltaisesti loukkaavasti. Puhutko Sinä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tarvitaan strategia, päätöksiä ja rahoitus

Uimarantojen roskaaminen hämmästyttää

Älä ota koiraa

Turmiollista talousajattelua

Unohdettu kulttuurin pääkaupunki

Puolityhjiä vastaanottokeskuksia ei voi pitää veronmaksajien rahoilla auki

Yksi Savon maakunta

Monenlaista vihapuhetta on ilmassa

Monitahoisia koiraunelmia

Uutta normaalia Paavon elämässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.