Monituottajamalli on tulevaisuudessa välttämätön

Suomen Yrittäjien linjaus sekä sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluiden toimialajärjestöjen yhteinen näkemys on monituottajamallin toteutuminen tulevaisuuden sote-alan mahdollistajana.

Savossa on suuri määrä sote-alan yrityksiä palveluntuottajina, vaikka sote-yritysten määrä on valtakunnallisesti ollutkin laskusuunnassa. Monituottajamalli on merkityksellinen tapa tuottaa palveluita alueellamme, joissa suuret ikäluokat ja pitkät välimatkat ovat haaste toiminnan toteutukselle ja sen kannattavuudelle.

Yrittäjien esitys onkin, että maakuntaan luodaan palvelustrategia, jonka laatimisessa kunnan ja maakunnan luottamushenkilöt ovat tiiviisti mukana. Reilussa kilpailussa erotetaan palvelun järjestäminen ja tuottaminen, jolloin saadaan toimivat markkinat ja kilpailuneutraliteetti.

Tällöin pienemmät palveluntuottajat voivat toteuttaa laadukasta ja hyvää palvelua asiakaslähtöisesti. On tärkeää, että pienet tuottajat voivat toimia maassamme ja olla osana yhteiskuntamme tukipilaria tuomassa tuloveroja sekä työllisyyttä alueellemme.

Yhteinen kustannuslaskelmamalli tuo mukanaan totuudenmukaisempaa vertailua ja yhtenäisiä kustannuksia, jolloin yhteinen tahtotila tuo kunnianhimoa tehdä asioita samojen valtakunnallisten perusteiden mukaisesti.

Tulevaisuudessa meidän on toimittava yhdessä ja ymmärrettävä se tosiseikka, ettei kumpikaan osapuoli voi yksin toimia relevantisti ja olla osa tätä yhteiskuntaa. Meidän on vihdoin ymmärrettävä, ettei vastakkainasettelu ja sote-palveluiden toteutus saa mennä liikaa poliittiseen kiistelyyn ja kinasteluun siitä, mikä on hoivan tarkoitus.

Hyvä hoiva kuuluu kaikille, ja monituottajamallin avulla se mahdollistetaan. Monituottajamalli tuo mukanaan luottamusta, rohkeutta ja yhteisen tahtotilan tuottaa laajamittaisesti laadukkaita hoivapalveluita yhdessä.

Palveluseteli ei ole uhka vaan mahdollisuus. Savossa olemme jo kymmenen vuoden ajan tuoneet esille palvelusetelin toimivuutta ja käyttöönoton tärkeyttä. Nyt jos koskaan kuntien tulee panostaa palvelusetelin mahdollisuuksiin. Se toisi tullessaan valtakunnallisen hinnoittelun ja velvoitteen järjestäjälle.

Tulevaisuudessa sote-palveluiden järjestäminen pienissä kunnissa on iso haaste, sillä 47 prosenttia kuntamenoista on sotea. Ei pidä unohtaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen merkitystä palvelujen tuottamisessa, sillä ennaltaehkäisevän palvelun merkitys kasvaa, ja siihen panostaminen on osa strategista ajattelua kokonaisvaltaisen kustannusarvion kentässä.

Tulevaisuudessa palvelut turvataan huomioimalla yritykset sekä panostamalla ennaltaehkäisyyn ja rahoituksen uudistamiseen. Näin turvataan asiakkaan valintaoikeus: hän voi vapaasti valita palveluntuottajan niin monessa palvelussa kuin mahdollista.

Tämä tuo mukanaan palveluiden laadun kehittämisen vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Yhteinen tahtotila on paras meille kaikille veronmaksajille, jolloin myös kunta pystyy toteuttamaan kaikki kunnalle tulleet 600 velvoitetta kuntalaistensa hyväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Kriisissä striimaus ei riitä

Väärä yhtiömuoto?

Hengittäminenkö helppoa?

Kesäjuhlat vaarassa jäädä pitämättä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.