Move!-mittauksen tulokset tarkasteluun

Move! -mittausten tulokset vuodelta 2019 julkistettiin. Move! on kaikille suomalaisille 5.- ja 8.-luokkalaisille koulussa tehtävä liikunnallinen mittaus, jossa saadaan näkymä fyysisestä toimintakyvystä.

Taustalla on huoli siitä, että vain kolmasosa suomalaislapsista ja -nuorista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi.

Helsingin Sanomat uutisoi maakuntien välisistä suurista eroista tuloksissa (HS 12.12.). Uutisessa nostettiin esille, että viivajuoksussa, jossa testataan maksimaalista kestävyyttä, uusmaalaiset 8.-luokkalaiset pojat juoksevat yli minuutin pidempään kuin pohjoissavolaiset ikätoverit.

On hyvin huolestuttavaa, että hyvinvointierot alkavat kehittyä jo lapsuudessa myös fyysisen toimintakyvyn osalta.

Näitä mittauksia ei tehdä huvin vuoksi. Niitä tehdään siksi, että voimme todeta tilanteen ja pyrkiä muuttamaan sitä. Elämme tiedolla johtamisen aikakautta.

On erityisen tärkeää, että kunnissa ja maakunnissa otetaan tulokset tarkasteluun ja lähdetään kokeilemaan toimenpiteitä lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn parantamiseksi.

Vaikuttavia kokeiluja löytyy ainakin koulupuolelta. Tulosten julkistamistilaisuudessa Säätytalolla esiteltiin Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän kaupungin toteuttama liikuntainterventio, jossa lisättiin ohjattua liikuntaa koulupäiviin.

Kokeilussa järjestettiin viikoittainen 30 minuutin ohjattu liikuntavälitunti sekä pidettiin päivittäin ohjattua taukoliikuntaa oppitunneilla. Kokeilussa kehittyivät oppilaiden kestävyyskunto, useampien lihasten voima, heittämisen ja kiinniottamisen taito sekä selän ja lonkan liikkuvuus.

Pienilläkin asioilla voidaan saada muutosta aikaan. Tarvitaan konkreettista toimintaa ja tavoitteellista tekemistä. Lasten liikunnan ja terveyden edistäminen on yhteinen, tärkeä tehtävämme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.