Muistisairaukset lisäävät palvelutarvetta

Väestön ikääntyminen lisää muistisairauksiin sairastavuutta aiheuttaen kasvavaa palvelutarvetta vanhusväestön kotihoitopalveluissa ja laitoshoidossa.

Oikea-aikaisella muistisairauksien tutkimisella, lääkehoidolla sekä sairastuneen että omaisten tukitoimilla mahdollistetaan ikääntyneiden kotihoidon jatkuminen ja vähennetään kustannuksia.

Kuopion kaupungin vanhuspalveluihin tarvitaan toimivat geriatrian poliklinikkapalvelut ja toimintaa turvaamaan vanhustyön osaamista hallitseva henkilöstö

Perusterveydenhuollon vanhuspalveluja vahvistamaan palkattiin viime vuonna uusi geriatri. Kahden olevan geriatrin asiantuntijuutta ei ole kyetty kuitenkaan hyödyntämään täysmääräisesti, koska vanhusten poliklinikkatoimintaan ei ole osoitettu riittävää sairaanhoitajatyöpanosta.

Tämä on toiminnassa selkeä puute, joka pitää kiireesti korjata.

Kyse on henkilöstön kohdentamisesta valittuihin avaintoimintoihin.

Sosiaali- ja terveystoimen sisältä löytyy asiantuntemusta muistisairauksien hoitotyössä. Tätä tietotaito taustaa pitää kohdentaa geriatrisen poliklinikkatoiminnan kehittämiseen.

Geriatrinen poliklinikka palvelisi vanhuspalveluiden toimintayksikkönä vähentäen laitoshoitojaksoja niin kaupungin sairaaloissa kuin erikoissairaanhoidossakin. Vanhusten kokonaistilanteen selvittäminen järjestyisi poliklinikkakäynneillä, joissa moniammatillinen asiantuntijoiden joukko paneutuisi vanhuksen hoitoa vaativiin ongelmiin ja yhdessä suunnittelisi hoidon ja seurannan.

Geriatrien lisäksi poliklinikalla voisivat toimia muistisairauksien ja psykiatrisen hoitotyön asiantuntijat sekä ravitsemussuunnittelija että fysioterapeutti.

Geriatrinen poliklinikkatoiminta edustaisi parhaimmillaan ennalta ehkäisevää vanhustyötä. Toiminnalla edistettäisiin muistisairauksien varhaista toteamista ja lääkehoidon oikea-aikaista aloittamista.

Ikääntyneiden mielialaongelmat ovat lisääntymässä. Liian usein vanhuksen masennus jää hoitamatta ja seuranta toteuttamatta, koska psykiatrista osaamista puuttuu kaupungin vanhuspalveluista.

Muistisairauksiin ja ikääntymiseen liittyy myös fyysisen toimintakyvyn alenemista. Fysioterapian tarpeen arviointi ja yksilöllisen liikuntasuunnitelma edistävät vanhuksen liikkumista vähentäen kaatumisesta aiheutuvia sairaalajaksoja.

Ennaltaehkäisevinä toimintamuotoina ikääntyneiden päivähoito ja seniorineuvolatoiminta sopisivat erinomaisesti toimimaan geriatrisen poliklinikan yhteyteen. Ideointimahdollisuudet ovat rajattomat. Nyt tarvitaan käytännön toimenpiteitä.

Iris Asikainen Kaupunginvaltuutettu (sd.) Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.