Muka arvotonta työtä

Etelä-Savon esittävien alojen läänintaiteilija Saku Heinonen paljastaa jälleen taidesuvaitsemattomuutensa rajat (SS Ajassa 25.5.). Kaksi vuotta sitten hän ilmoitti kauhulla odottavansa kesää, koska kesäteatterit ovat uhkaavasti ovella.

Hän käytti kesäteatteriharrastuksesta nimeä höpölöpö. Kun taannoinen arvostelu kohdistui tuotoksiin, tällä kertaa hän vähättelee amatöörien antautumista harrastukseensa.

Hänestä on huvittavaa, kun harrastajat sanovat tekevänsä työtä ja vielä kiittävät kanssakumppaneitaan yhteisestä työstä.

Jos Heinonen katsoisi Nyky-suomen sanakirjaa, hän löytäisi seuraavanlaisen määritelmän: työ on jonkin tehtävän suorittamiseen tähtäävää inhimillisen energian käyttöä. Harrastelijoilla on varmasti touhuilleen päämäärä ja energiaa, eli he osoittavat vahvaa työmoraalia.

Vastasin kaksi vuotta sitten Heinoselle, ja toin esille useita kesäteatteriharrastusta puolustavia näkemyksiäni. Niitä ei ole tässä syytä toistaa.

Muistutan kuitenkin Heinosta yhdestä näkökulmasta. Teatterimies Paavo Liski painotti usein, että amatööriteatterissa useinkaan tärkeintä ei ole tulos, vaan itse harjoitteluprosessi.

Kesäteatteri on harrastajalleen muun muassa terapiaa. Miksi läänintaitelija ei halua ymmärtää erilaisia lähtökohtia ja tavoitteita.

Miksi hän runtelee työ-sanan sisältöä?

Riistavesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.