Muutos on monitahoinen ilmiö

Jaana Martikainen kirjoitti hyvän näkemyksen ilmaston muutoksesta käytävästä tiedottamisesta (SS 22.8.). Pelottelemiseen perustuva mediajulkisuus nykyisessä laajuudessa kääntyy itse asiaa vastaan ihmisten turtuessa jatkuvaan jauhamiseen. Ilmastonmuutos sinänsä on varmasti tosiasia. Erimielisyyttä vain on siitä, mistä muutos johtuu ja mitä sille oikeasti voimme tehdä.

Aarni Mustosen ja Hanna Holopaisen kommentissa (SS 22.8.) Pekka Sevannon kirjoitukseen (SS 20.8.) mainittu tieteelliseen yksimielisyyteen liittyvä maininta joutuu kuitenkin hieman kyseenalaiseksi, kun esimerkiksi yli 31 000 tiedemiestä, joista yli 9 000:lla on tohtorin tutkinto, esittää melko poikkeavan näkemyksen ilmastonmuutokseen liittyvistä tekijöistä (www.petitionproject.org). Myöskin Turun yliopistossa tehty tutkimus (Kauppinen, J. ja Malm, P. 2019) kyseenalaistaa “virallista liturgiaa”, vain pari esimerkkiä mainitakseni.

Mikäli kirjoittajat taas tarkoittavat tieteellisellä tosiasialla IPCC:n julkaisemiin tilastoihin perustuvaa yksimielisyyttä, on syytä muistaa, että IPCC ei ole tiedeyhteisö vaan lähinnä poliittinen järjestö, jonka toimeksiantona on todistaa ilmastonmuutoksen johtuvan ihmiskunnan toimenpiteistä.

On todella vaikeaa uskoa, että globaali ilmastonmuutos johtuu vain yhdestä tekijästä (CO2). Tarvitsemme paljon laaja-alaisempia tieteellisiä näkemyksiä muutokseen johtavista tekijöistä. Tämän perusteella sitten voimme kohdistaa rajalliset resurssimme niihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Työurien pidentäminen nopea apu työllisyysasteen nostoon

Meno on kuin Hölmölässä

Snellmaninpuistosta on tullut vaikeasti saavutettava

Polttoainejakelu saatava kuntoon Kuopiossa

Juurisyyt hämärtyvät

Elämänmakuista arkea myös hoivakotien asukkaille

Meillä on keinot pysäyttää trooppinen metsäkato

Piina on hieno suoritus

Avoin kirje Suomen Urheiluliitolle

Nuoria kuultava laajennettaessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.