Myynti jälleen mielessä

Taannoin Esa Lindholm, Väinö Korhonen ja Rauno Airas kirjoittivat, että Kuopion Energian (KE) sähkökaupasta ei koidu tappioita (SS 11.12.).

Kun 1998 Lindholm valmisteli silloisten kaupunginjohtajien apuna KE:n fuusiota eli kuopiolaisten omistamien uunien ja sähköjohtojen lahjanomaista luovutusta pörssiyhtiölle, niin ainoan kilpailtavan, eli sähkön myynnin osuus nettotuloksesta oli tuolloin 30 prosenttia.

Kun sähköä myytiin kaikkiaan 530 Gwh, niin markkinoilta ostetun sähkön osuus oli vain 127 Gwh eli 20 prosenttia myydystä sähköstä.

Sähköä ostettiin lähinnä vain kesäkuukausina, jolloin se oli edullisempaa kuin oma vastapainetuotantoon perustuva sähköntuotanto.

Lindholmin tultua toimitusjohtajaksi 2002, alkoi tapahtua. Asiakkaita haalittiin ympäri Suomea. Sähköä myytiin liian halvalla.

Vielä 2003 sähkön myynnin osuus nettotuloksesta oli lähes kolmannes ja ulkoa ostetun sähkön osuus myydystä sähköstä vain 12 prosenttia. Nyt sähkön myynnin osuus nettotuloksesta keikkuu nollan kieppeillä ja myydystä sähköstä lähes puolet ostetaan markkinoilta.

Lienee selvää, että pörssistä ostetulla sähköllä kassa kilisee miinusmerkkisesti.

Erityisesti KE:n liiketoimintojen uudelleenjärjestelyn jälkeen, jossa kuviot pirstottiin lievästi sanottuna sekavaksi, sähkön myynti on karannut käsistä.

Kun tuolloinen omistajaohjausjohtaja Erkki Karvonen sai nykyisen kaupunginjohtajan esittämään valmistelemansa sekavan organisaatiomallin kaupunginhallitukselle, niin valtuusto pääsi siitä päättämään marraskuussa 2006. Apuna oli konsulttiyhtiö, kuinkas muuten.

Direktiivin mukaan eriyttämiseen olisi nähtävästi riittänyt toinen liikelaitos. Päädyin ehdottamaan selkeintä ratkaisua, jossa sähkön siirtoa varten perustetaan erillinen yhtiö, joka vuokraa sähköverkon Kuopion kaupungilta tai KE:lta.

Ehdotukseni kaatui äänin 50-8 ja sotku oli valmis.

Ollaanko asiakasmäärää nyt kasvattamassa tarkoituksena tehdä sähkön myynnistä niin tappiollista, että lämmön ja sähkön siirron tuotto menee myyntitappioihin?

Tuolloinhan olisi helppoa ehdottaa koko helahoidon myyntiä sillä perusteella, että pieni ei pärjää.

Kalevi Kauhanen Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.