Napostelu suosiossa

Viime vuosikymmeninä suomalaisten ateriointi on pirstaloitunut.

Yhä suurempi osa kokonaisenergiastamme saadaan erilaisista välipala- ja napostelutuotteista, jotka yleensä sisältävät runsaasti joko sokeria tai helposti sokeroituvia hiilihydraatteja. Tiheään toistuva napostelu altistaa hampaat reikiintymiselle, eikä ylenmääräinen sokerinsyönti ole hyväksi muutoinkaan.

Suomalaisten lasten ja nuorten ruokavaliossa sokerin osuus energiasta on noin 13 prosenttia, kun enintään kymmentä prosenttia suositellaan. Osuuden suuruus johtuu huomattavalta osin sokeripitoisten mehujen, virvoitusjuomien ja makeisten runsaasta käytöstä.

Edellä sanotun valossa on valitettavaa, että Suomen Jääkiekkoliitto on valinnut makeispussit välineeksi tuen hankkimiseen jääkiekon juniorityöhön. Liiton kampanjatiedotteessa Ykkösketju-makeispussin kerrottiin virittävän tunnelman kevään ratkaisuotteluihin.

Lapsille ja nuorille jääkiekko on hieno harrastus, jossa perheetkin voivat olla mukana. Toivoa sopii, että jääkiekkoon ei ainakaan tieten tahtoen liitetä mielikuvia, jotka yllyttävät karamellin syöntiin.

Vastuunsa tuntevat vanhemmat pyrkivät kasvattamaan lapsensa siten, että he eivät vaaranna terveyttään huonoilla ruokatottumuksilla. Harrastepiirien soisi tukevan vanhempia heidän kasvatustehtävässään.

Hannu Hausen Terveyden edistämisen asiantuntijahammaslääkäri Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Taiteen tukemisesta ja tukemattomuudesta

Fysioterapeutti ei tee diagnoosia

Riitelytunnilla oli myönteistäkin viestintää

Epäonnistunut fuusio vai hieno alasajo?

Missä on lapsiystävällinen Kuopio?

Kuntatyönantaja ei voi paeta vastuuta

Maakuntien äänet eikun hupenee jatkossa

Osa suomalaista yhteiskuntaa

Muistokirjoitus – vaiko sittenkin jälleennäkemisen toivoa?

Hengiltä säästämisen tieltä kohti harkittua elvytystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.