Niiralan Kulma kehittää kiinteistöjään koko ajan

Mikko Nenonen nosti esille todella tärkeitä asioita kirjoituksessaan Niiralan Kulmasta (S 6.6.). Niiralan Kulma on mitä suurimmassa määrin mukana ilmastotalkoissa, ja otamme mielellään vastaan myös uusia ehdotuksia.

Kehitämme kiinteistöjämme kaikilla mahdollisilla keinoilla, ja korjaamisessa ja rakentamisessa huomioidaan aina energiatehokkuus ja ympäristönäkökohdat.

Pienempien asuntojen rakentamisvaatimus on monipiippuinen asia. Olemme linjanneet, että rakennamme sellaisia koteja, joissa ihmisillä on hyvä asua. Pienen asunnon ensisijainen valintakriteeri ei pitäisi olla se, että isompaan ei ole varaa, vaan ensisijainen valintakriteeri pitäisi olla kulloiseenkin elämäntilanteen sopivan kokoinen koti. Myöskään ilmastokysymykset eivät saa ajaa siihen, että ihmiset pakotetaan asumaan liian pienissä asunnoissa.

Eri aikakausilla on ollut erilaiset vaatimukset ihanneasuntokoolle. Vielä 1990-luvulla tavoitteena oli asuntokoon kasvattaminen. Tästä olemme valitettavasti tulleet toiseen ääripäähän, jossa jotkut markkinaehtoisesti toimivat asuntorakentajat tarjoavat ihmisille 15 neliön koppeja kodeiksi. Tällaiseen ei Niku ole lähdössä, vaan tuotamme muilla keinoilla kohtuuhintaisia ja samalla riittävän kokoisia koteja, jotka ovat energiatehokkaita.

On totta, että vanhat laitteet kuluttavat uusiin verrattuna enemmän energiaa. Niiralan Kulma uusii laitteita niiden taloudellisen käyttöiän päätyttyä. Kaikkien laitteiden uusiminen kerralla ei ole taloudellisesti eikä ympäristönkään kannalta järkevää.

Laitteiden ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa myös niiden valmistamiseen käytetty energia ja materiaalit. Vuonna 2018 Nikun asuntoihin asennettiin noin 700 uutta jääkaappia ja liettä. Uudet, energiatehokkaat kodinkoneet tulevat kaikkiin peruskorjattaviin asuntoihin.

Vesimittarit asennetaan kaikkiin Niiralan Kulman uusiin ja peruskorjattaviin asuntoihin. Mittarin asentaminen kaikkiin vanhoihin asuntoihin olisi teknisesti niin laaja ja kallis toimenpide, että se ei laskelmiemme mukaan olisi kannattavaa. Olemme valinneet toisenlaisen tien: opastamme ja kannustamme asukkaita vapaaehtoiseen veden säästämiseen. Vuonna 2018 yhtiöllä oli Energinen teemavuosi, muun muassa vedensäästökilpailu yhtiön kiinteistöjen välillä. Saimme siitä hyviä kokemuksia.

Valistamalla ja vesikalusteiden kunnosta huolehtimalla olemme saaneet tiputettua veden kulutusta vuoden 2006 158 litrasta/asukas/vuorokausi vuoteen 2018 mennessä 138 litraan. Tämä vastaa 117 000 000 litran säästöä. Tätä työtä jatkamalla säästämme ympäristöä myös tulevaisuudessa.

Huoneistokohtaisten saunojen rakentamistoive vaihtelee aikakaudesta ja henkilöstä toiseen. Kaikkiin asuntoihin ei ole tehty eikä tehdä jatkossakaan saunaa.

Niiralan Kulma on panostanut resurssiviisaaseen toimintaan lukuisin tavoin. Yhtiön energiankulutus on laskenut 13 prosenttia vuoden 2015 tasosta. Tästä työstämme olemme saaneet Viksu Kuopio huomionosoituksen. Niiralan Kulma on myös mukana vuokra-asuntoyhtiöiden energiatehokkuussopimuksessa.

Yhtiö jatkaa pitkäjänteistä työtään energiatehokkuuden parantamiseksi. Vaikka saamme joskus kriittistäkin palautetta toimenpiteistämme ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi, meillä on vain yksi maapallo, jonka voimme yhdessä pelastaa tai pilata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Turvataan eläkeläisten toimeentulo

Ei täyskieltoa verkkokalastukselle

Gallupeissa mielenkiintoisia nousu- ja laskukiitoja

Bokailu kannattaa, mutta kaikki viranomaiset eivät sitä arvosta

Yritykset sosiaalipummeina

Tolkkua metsäkeskusteluun

Faktan ja fiktion välisestä erosta

Henkilöstölle asetettava korkeat vaatimukset

Mikä on tosiasiassa ”terveellistä” ja ekologista?

Matematiikan tarve kasvaa, mutta osataanko sitä tarpeeksi?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.