Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

3. helmikuuta uusi hallitus kertoi suunnitelmista erityisestä ilmastorahastosta. Varmaan ihan hieno asia ja erityisesti nuorten ja naisten ajatuksissa. Mielestäni Valtion kehitysyhtiö Vaken rahoilla voitaisiin hankkia uusia työpaikkoja pieniin ja keskisuuriin yrityksiin ennen kaikkea isojen kasvukeskusten ulkopuolella.

Konkreettinen ehdotus: pilkotaan nykyinen Finnvera kahteen eri yhtiöön. Takuukeskuksen entiset tehtävät hoitakoon Helsingissä toimiva yritys. Se osaa nämä tehtävät, sen sijaan sen toimintatapa ei juuri hyödytä pk-yrityksiä.

Kun perinteisen Keran tyyppinen yritys ottaisi hoitoonsa pankkien rinnalla osan mikro- sekä pk-yritysten rahoituksesta (takaukset ja erityislainat) saaden sitä varten merkittävän osan Vaken rahoista, väitän, että nämä yritykset uskaltaisivat ottaa monia uusia työntekijöitä töihin. Näitä yrityksiä on paljon myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tämä edellyttää, että Finnveran ylimmän johdon toteuttama yritystutkimuksen alasajo lopetetaan ja sitä kehitetään. Yrityksen valttina olisi monipaikkaisuus ja ketteryys. Se ei tarvitsisi enää poliittisesti valittua johtoa. Reittaus- sekä monet muut palvelut ovat jo valmiina, koska Kera Oy:ssä niitä kehitettiin. Osaavat yritystutkijat auttavat oman alueensa yrittäjiä, sillä eivät kaikki yrittäjät osaa myydä ideoitaan sijoittajille edes suomeksi saati englanniksi. He osaavat kuitenkin tehdä koneita tai kehittää uusia tuotteita keksintöjen pohjalta.

Samalla tulisi harkita, pitäisikö pääomasijoittaminen ottaa uudelleen valtion työkalupakkiin. Pääomasijoitusyhtiö Veraventuren lopettaminen ei ollut koko maan osalta järkevä toimenpide, vaan auttoi ainoastaan suuria liikepankkeja ja etelän rahamiehiä. Pohjois-Savon ja Keski-Suomen entiset ministerit Kari Rajamäki, Mauri Pekkarinen ja Seppo Kääriäinen, tässä teille lobbauksen paikka. Tämä olisi sitä oikeaa aluepolitiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Kriisissä striimaus ei riitä

Väärä yhtiömuoto?

Hengittäminenkö helppoa?

Koronaviruksella laaja tartuntaketju

Kesäjuhlat vaarassa jäädä pitämättä

Työmatkapyöräilyä kannattaa lisätä Kuopiossakin

Rakkaalla lapsella...”Kummastelija” ihmetteli usean nimen käyttöä Kuopion Puijon selänteen läntisestä alueesta (SS 21.3.).

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.