Normaali arki turvattava

Kuopion kaupungin taloustilanteen korjaamiseksi on esitetty osin kipeitäkin leikkauksia. On selvää, ettei talous kohene ilman kovaa kulukuuria, jonka seurauksena kuopiolaisten palvelutaso väistämättä hieman laskee. On suorastaan kuntalaisten tietoista pettämistä väittää päinvastaista.

Kaupungin virka- ja luottamushenkilöstön tehtävänä onkin löytää ne keinot, joilla palvelurakennevinoumaa saadaan oikaistua. Samalla erityisesti luottamushenkilöt joutuvat tekemään arvovalintoja eri toimintojen välillä ja kantamaan viimekädessä vastuuta kokonaisuudesta.

Kaupungin kassaan ropisevat veroeurot on laitettava sinne, missä niitä eniten tarvitaan ja missä niillä saadaan suurin hyöty. Ensisijaisesti tulee huolehtia lakisääteisten palvelujen tuottamisesta.

Leikkaukset puolestaan on suunnattava sinne, missä haitat ovat mahdollisimman pieniä.

Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta toimi viisaasti, kun ei hyväksynyt iltapäiväkerhojen leikkausta sopeuttamiskeinoksi. Kerhot on nähtävä osana kaupungin ennaltaehkäisevää toimintaa, jonka käyttäjinä on merkittävä joukko kasvavia nuoria.

Lakkautus ei olisi tuottanut taloudellisesti edes lyhyellä aikajänteellä merkittävää säästöä, sillä pääosa palvelun tuottamiseksi tarvittavista varoista tulee valtiolta ja suoraan lasten vanhemmilta.

Pidemmällä aikavälillä juuri alakoululaiset ja lapsiperheet olisivat joutuneet kärsimään kerhotoiminnan lopettamisesta. Palvelun säilyttäminen vaikuttaa myös kiistatta kaupungin houkuttelevuuteen.

Valtuusto teki syksyllä vastuullisen päätöksen nostaa kunnallisveroa 0,75 prosenttiyksikköä. Tällä nostolla saavutetut eurot menevät lähes yksistään yleisen verokertymän laskun paikkaamiseen.

Kaupunki ei siis saa veronkorotuksella ylimääräistä rahaa käytettäväksi kuntalaisten palveluihin, kuten välillä kuulee virheellisesti väitettävän. Kaupungin tulee myös välttää velkataakan kasvattamista, sillä jokainen korkoeuro on poissa peruspalveluiden tuottamisesta.

Nyt tarvitaan malttia ja viisautta saneerauskirvestä heilutettaessa, jotta turvataan ihmisten normaalia arkea koskettavat palvelut.

Harri Auvinen Vihreiden valtuustoryhmän pj. Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.