Nuoruus kysyy merkitystään

Lasten varttuessa muuttuvat vuosien mukana ne edellytykset, joista heidän sisäinen tasapainonsa rakentuu.

Fysiologista puberteettia seuraa tunne-elämän ja mielikuvituksen voimistuminen. Se voi kokonaan särkeä lapsuusaikaisen maailmankuvan. Näin syntyy ammottava juopa ihmisen ja maailman välille.

Ei ole olemassa enää lapsen luottavaista ja elävää suhdetta olemassaoloon. Tähän vaikuttaa myös minä-tietoisuus, joka johtaa kaikkien arvojen uudelleen arvioimiseen.

Tämä ei tapahdu tuskattomasti, vaan usein kuin myrskytuulena. Sitä määräävät täyttymättömien toiveiden unikuvat.

Tulisi muistaa, että kuilu kylmän arkisen maailman ja täyttymättömien toiveiden välillä on suuri. Ristiriita voi tuntua miltei voittamattomalta.

Monessa tapauksessa nuori ihminen ei jaksa ratkaista tätä vaikeata tilannetta yksin. Jäätyään ilman tarvittavaa tukea hän helposti jää välipitämättömyyteen tai alas repivien ja jarruttavien voimien ohjailtavaksi.

Luontaisten taipumusten ja nuoren tulevaisuutta tukevien voimien avulla tämä vaara voidaan torjua. On mahdollista kasvatuksen avulla vahvistaa niitä voimia ja siteitä, jotka ehkäisevät tätä luisumista.

Nämä voimat perustuvat inhimilliseen arvoelämään, joka voi muodostua myös henkilökohtaiseksi ihanteeksi. Nuorille pitää tehdä selväksi, että jokaiselle on tarjolla siihen mahdollisuus niin, että he voivat innostua siitä oman elämänsä hyväksi.

Nuoruudelle on luonteenomaista, että se aina kysyy omaa merkitystään maailmassa. Nuoren ihmisen alituinen kysymys on: "Mitä minun on tehtävä elämässä?"

Se, mitä hän näkee saavuttamisen arvoisena, on hänelle hyvä esimerkki ja ihanne. Sitä kohti kannattaa aina pyrkiä.

Aune Räsänen Vehmersalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.