Nyt on aika rakentaa uusi koulu Riistavedelle

Olemme Riistaveden koulujen vanhempainyhdistyksessä seuranneet huolestuneen toiveikkaina koillisen maaseutualueen kouluverkkoselvitystä. Joko nyt vihdoinkin saadaan kauan kaivattu uusi koulu tänne Riistavedelle?

On ollut hieno huomata, että Kuopion kaupunki on ottanut vakavasti sisäilmaongelmat. Uusia kouluja on rakennettu useita ja lisää näyttää olevan suunnitteilla, tosin Riistaveden koulujen osalta asia on luokiteltu kiireelliseksi. Enää ei voida odotella Finnpulp-päätöksiä tai sote- ja maakuntauudistuksia, kuten mediassa jotkut ovat ehdottaneet, nyt on toimittava!

Riistavedellä on käytössä ainoat väistötilat, joissa on ollut ongelmia niin vuotavan katon kuin kylmien lattioiden osalta. Ei voi kuin kiittää opettajia urhoollisesta työskentelystä näissä haastavissa olosuhteissa.

Siksi onkin hieman merkillistä, että niin moni muu koulu on mennyt päätöksenteossa Riistaveden ohi. Todetaanko kohta, että rahat on loppu ja nyt hanke siirtyy tai korjataankin vanhaa? Käykö kuten kevyen liikenteen väylälle, rahat loppuivat Vartialan kohdalle, ja nyt kylältä ei pääse edes jalkapallokentälle turvallisesti muuten kuin autolla, vaikka matka olisi lapsienkin pyöräiltävissä?

Kouluverkkoselvitys on kirvoittanut tälläkin palstalla kiivasta keskustelua omien koulujen puolesta niin Vehkalammella, Vehmersalmella kuin myös Muuruvedellä. Päätöksenteossa oman haasteensa luovat pitkät välimatkat, opetuksen toteuttaminen nyt ja tulevaisuudessa, unohtamatta uutta opetussuunnitelmaa.

Suurin huoli vanhempien keskuudessa lienee se, ettei koulupäivä venyisi liian pitkäksi koulukyytien myötä. Aikaa olisi hyvä jäädä myös harrastuksille ja levolle.

Toisaalta taas isommat ryhmät mahdollistaisivat paremmat mahdollisuudet valinnaisaineiden saatavuuteen ja opettajien tuntien riittävyyteen. Uudet modernit ja nykyaikaiset tilat mahdollistaisivat paremmat lähtökohdat uuden opetussuunnitelman toteuttamiseen, mitä ei ole huomioitu esimerkiksi edes suhteellisen uudessa Juankosken koulussa.

Varmaa on se, että Riistavedelle tarvitaan uusi koulu ja mahdollisimman pian. Vanhojen tilojen hyödyntäminen millään tavalla uuden koulun osana olisi virhe, suorastaan tyhmää. Tehdäänkö uusi koulu vain alakoululaisille vai myös yläkoulun tarpeisiin?

Tuleeko yläkoululaisia myös muualta koilliselta maaseutualueelta Riistavedelle? Riistavesi on sijainniltaan kaiken keskellä, ison tien varrella, lyhyimmän matkan päässä Kuopiosta. Keskeinen sekä tämän hetkisessä kouluverkostosuunnitelmassa että työssäkäyntialueena, ajatellen myös mahdollisia tulevia kuntaliitoksia.

Monet vanhemmista ajavat tästä ohi töihin Kuopioon ja takaisin, mikä helpottaa lapsen hakua kotiin esimerkiksi sairaustapauksissa tai muuten normaalista poikkeavien kouluaikojen suhteen.

Tulevaisuudessa rakentaminen varmasti todennäköisemmin lisääntyy Riistavedellä, mikä entisestään lisää koulun tarvetta alueella. Uudet tilat mahdollistaisivat myös muiden palveluiden, kuten kirjaston siirron uusiin tiloihin ja lähemmäksi koululaisia. Asianmukaiset liikuntatilat parantaisivat harrastusmahdollisuuksia.

Kuopio on ottanut aimo harppauksen, strategiansa mukaisesti, olla Suomen hyvinvointiosaamisen kärkikaupunki. Toivotaan, että me vanhemmat ja asukkaat täällä Riistavedellä voimme olla tässä asiassa samaa mieltä.

Jarkko Markkanen

Riistaveden koulujen vanhempainyhdistys ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Harvinaista yhteiskuntavastuuta

Unohtakaa hävittäjät

Lasten ja nuorten tippuminen koronakuiluun estettävä

Objektista subjektiksi

Kesä voi olla parasta aikaa ikäihmisellekin

Isä ei ole vierailija

Eläkevarat erikseen

Ei yhteisvastuuta EU-budjetin kautta koronan varjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.