Nyt on nopeiden toimenpiteiden aika vanhustenhuollossa

Koronaepidemian aiheuttama kriisi on ollut yhteiskunnalle uusi asia, ja siksi on ymmärrettävää, että ylilyöntejä esimerkiksi rajoitustoimenpiteiden toteuttamisessa ikäihmisten kohdalla tapahtui.

Monin paikoin hoitokoteihin ei päästetty kuntouttajia ja henkilökohtaisia avustajia, ja tämä aiheutti fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn nopeaa heikentymistä.

Ikäinstituutin selvitysten mukaan yli 70-vuotiaiden toimintakyvyssä on koronan aikana tapahtunut heikentymistä, mielenterveysongelmat ovat yleistyneet ja yksinäisyyden ja tarkoituksettomuuden tunteet ovat lisääntyneet.

Ikäihmisen toimintakyky ja lihasvoima heikkenevät nopeasti. Esimerkiksi kahden viikon vuodelepo heikentää lihasmassaa keskimäärin kolme prosenttia. Alle 2 000 askelta päivässä liikkuminen vähentää lihasmassaa 0,5–2,8 prosenttia viikossa.

Myös omaishoitajat ovat toimineet jaksamisen äärirajoilla muun muassa vapaapäivien peruuntumisen takia. Lisäksi hoidettavan kuntoutuksen katkolla oleminen johti myös hoidettavan toimintakyvyn heikentymiseen ja teki omaishoitajan työn entistäkin raskaammaksi.

Tilanne ei ole kuitenkaan toivoton, sillä tutkimusten mukaan säännöllinen ohjattu lihasvoimanharjoittelu ja oikea ravitsemus voi vielä kohentaa hyvinkin iäkkäiden henkilöiden liikunta- ja toimintakykyä.

Jos emme suuntaa nopeasti resursseja toimintakyvyn parantamiseen ja kokonaisvaltaiseen kuntoutukseen, uhkana on, että vuodepotilaiden määrä ja ympärivuorokautisen hoidon tarve lisääntyvät nopeasti ja samalla yhteiskunnan kustannukset kasvavat.

Esimerkiksi ulkoilu ja ryhmätoiminta – huomioiden turvallisuusvälit ja hygieniaohjeet – on saatava toimimaan tehostetusti.

Neljännessä lisätalousarviossaan hallitus ohjasi iäkkäiden palvelujen varmistamiseen 60 miljoonan euron lisärahoituksen. Varoja kohdistetaan muun muassa kotihoidon asiakkaiden kuntoutuspalveluihin, hyvinvointia ja toimintakykyä tukeviin toimiin ympärivuorokautisessa hoidossa ja omaishoitoperheiden erityistukeen. Nyt on pidettävä huolta, että rahat todella ohjautuvat sinne, minne on tarkoitettu.

Tämän lisäksi tarvitaan myös paljon hallinto- ja organisaatiorajat ylittävää toimintaa. Kulttuuri ja liikuntatoimi voivat olla erinomaisia toimijoita ikäihmisten toimintakyvyn edistämisessä.

Järjestöjen osaamista on kyettävä hyödyntämään entistä tehokkaammin. Korona-aika osoitti järjestöjen ja yhdistysten luovuuden ja ketteryyden. Ilman järjestöjä yhteiskunnan hoitovelka olisi kasvanut vielä suuremmaksi.

Tämä kriisi osoitti sen, että ilman järjestöjen ja kolmannen sektorin toimintaa ja kumppanuutta ei sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuskaan voi toteutua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Sähköautoja halutaan valmistuttaa vaikka väkisin

Hyöty pantava investointeihin

Kivestä leipää

Ohjausta hyvinvointia edistäen

Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallisia

Valta valuu EU-kolonialisteille

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.