Ohjeistusta noudatettava

Kuopiossa on meneillään suuri palvelualueuudistus. Siihen liittyen kaupunginhallitus on päättänyt terveydenhoitoyksikön jakamisesta kahteen eri palvelualueeseen ensi vuoden alusta alkaen.

Palvelualueuudistuksen valmistelu alkoi kaupungin ylemmän virkamiesjohdon suunnittelemana. Mukana ei ollut henkilöitä, jotka olisivat tunteneet esim. terveydenhoitoyksikön nykyistä hyvää ja asiakaslähtöistä käytännön toimintaa.

Valmisteluun perustettiin eri palvelualueille työryhmiä. Kasvun ja oppimisen palvelualuetyöryhmään ei kuitenkaan kutsuttu henkilöstöjärjestön edustajaa terveydenhoitoyksiköstä, jota tämä muutos eniten koskettaa.

Palvelualueuudistuksen valmistelun aikana on valmistunut neuvolatoimintaa, koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa koskeva asetus. Sen mukaan kunnan kansanterveystyöstä vastaavan viranomaisen on hyväksyttävä toimintaohjelma neuvolatyölle sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollolle.

Nyt terveydenhoitoyksikön toimintaa ollaan siirtämässä entisen kouluviraston alaisuuteen. Miten opettajat suhtautuisivat, jos heidän työnsä järjestämisvastuu siirtyisi terveyskeskustoiminnan asiantuntijalle, esimerkiksi lääkärille?

Kaupunginhallituksen hyväksymässä organisaatiomallissa lastenneuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut on asetettu kasvun ja oppimisen tuen palveluihin. Nämä palvelut kuuluvat kaikille, ei vain tukea tarvitseville asiakkaille.

Miten kaupunginhallitus voi hyväksyä organisaatiomallin, mikä on selkeästi sekä asetuksen että kansanterveyslain vastainen?

Sosiaali- ja terveyskeskuksen johto vastustaa tätä muutosta. Kyse ole muutosvastarinnasta, vaan siitä, että neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut kuuluvat terveyskeskuksen peruspalveluihin niin lainsäädännöllisesti kuin asiantuntijajohtajuudenkin vuoksi.

Näiden palvelujen järjestämiseksi kunnat ovat saaneet korotettua valtionosuutta tänä vuonna 9,25 miljoonaa euroa. Raha on tarkoitettu lisähenkilöstön palkkaukseen.

Kuopiossa henkilöstövaje on lähes 17 terveydenhoitajaa. Silti Kuopiossa ei ole tehty mitään uusien terveydenhoitajien palkkaamiseksi asetuksen velvoitteen mukaisesti 1.1.2011, jolloin myös uusi palvelualueuudistus toteutunee.

Anne Röppänen Luottamusmies Suomen terveydenhoitajaliitto ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Viides valtiomahti

Lisää myyntipisteitä Pohjois-Savoon

Paljastuuko arvopohjan väri?

KuPS keskuskentällä 2019

Kuopio ja talousalue ovat kimppa

Postin tes-esitys lisää vuosityöaikaa kokonaisella kuukaudella

Kun nimi pahensi miehen

Isyys on aikuisena olemisen mallintamista

Heikoimmat tarvitsevat apua

Halunan kylätupa ja muita tarpeellisia hankkeita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.