Olut ja alkometri

Lähikaupan mainoslehtinen tarjoaa etusivullaan mäyräkoiraa ja alkometriä. Siinä oiva kuva suomalaiseen kesään, jossa kamppailevat vapaus ja vastuu.

Poliisia turhauttavat jatkuvat ylinopeudet ja nuorten alkoholinkäyttö liikenteessä. Kolmannes kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtuu juuri kesäaikana.

Nuorten kuljettajien liikenneturvallisuutta pohtinut työryhmä esitti toukokuussa mietinnössään, että yleinen promillerajan laskeminen 0,2:een vaikuttaisi myönteisesti liikenneturvallisuuteen.

Muina keinoina työryhmä esittää uusille kuljettajille alkolukkopakkoa jo ensimmäisestä rattijuopumuksesta, kuljettajakoulutusuudistusta, pakollista mopokoulutusta ja -tutkintoa sekä uusien kuljettajien tehostettua valvontaa ja kuljettajakohtaista rikkeisiin puuttumista ensimmäisten kahden ajovuoden aikana.

Monissa kohdissa lainsäädäntöä on harmonisoitu Pohjoismaiden kesken, muttei vieläkään liikenteen promillerajoissa. Ruotsissa ja Norjassa on alemmasta promillerajasta saatu myönteisiä kokemuksia. Ruotsissa raja laskettiin 0,2:een vuonna 1990 ja Norjassa vuonna 2001.

Norjan poliisin mukaan rattijuoppojen määrä väheni yhdessä promillerajan laskemisen kanssa. Alkoholin kulutuksen kasvu ei ole myöskään näkynyt Norjassa rattijuoppojen määrän lisääntymisenä.

Ymmärrän, että liikenteen taparikollisiin promillerajan laskeminen ei vaikuta. Se alentaisi toki erityisesti nuorten kuljettajien liikenneonnettomuuksia, millä olisi suuri vaikutus uuden suomalaisen ajokulttuurin syntymiseen.

Olemme keskustelleet promillerajoista poliisiasiainneuvottelukunnassa. Olen pitänyt asiaa jatkuvasti esillä eduskunnassa. Poliisijohto on vedonnut, että rattijuopumusraja pitäisi laskea nykyisestä 0,5 promillesta 0,2:een maaliikenteessä ja vesiliikenteen nykyinen raja 1,0 promillea tulisi laskea 0,5:een. Samalla linjalla on Liikenneturva.

On merkillistä, että lukuisista vetoomuksista huolimatta ministereiltä ei tule asiasta esitystä.

Kari Kärkkäinen Kansanedustaja (kd.) Poliisiasiainneuvottelukunnan jäsen Varkaus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Miksi terveystietoja pitää salata?

Mitä ihmettä on tapahtunut?

Vanhaa Kuopiota muistelemassaja uutta kiertelemässä

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Ei kiitos euromaidenyhteiselle budjetille

Junan tuomaa ja viemää vetovoimaa

Ilmastonmuutoksen ehkäisy luo menestyksellistä tulevaisuutta

Omalääkäri – paras lääkäri

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.